Poľský kamionista, ktorý zavinil tragédiu v českej Studénke zostáva za mrežami

NETKY.SK • 10 December 2015, 08:13 • 2 min
Poľský kamionista, ktorý zavinil tragédiu v českej Studénke zostáva za mrežami

PRAHA - Poľský kamionista Stanislaw S., ktorý 22. júla zavinil zrážku so súpravou pendolina neďaleko Studénky, zostáva za mrežami. Rozhodol o tom dnes Okresný súd v Novom Jičíne kvôli riziku, že by sa Poliak mohol pokúsiť utiecť pred trestným stíhaním, informoval server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

V zdôvodnení zaznelo, že ide o cudzinca, ktorému za všeobecné ohrozenie z nedbalosti hrozí vysoký (hoci desaťročný) trest väzenia. Navyše Poliak priznal, že vo vlasti predal byt a nemá trvalé bydlisko.

 

Následky júlovej kolízie vlakovej súpravy s kamiónom vezúcim s prívesom 17 ton plechu boli tragické. Nešťastie si vyžiadalo životy troch ľudí, ďalších 18 osôb utrpelo vážne zranenia. Materiálne škody vyčíslili na 158 miliónov Kč.

Proces s poľským kamionistom, ktorý nerešpektoval výstražné znamenie a vošiel s vozidlom na železničné priecestie, by sa mal začať 27. januára 2016.

 

Poliak sa spustené závory nepokúsil preraziť a z miesta ušiel pred blížiacou sa vlakovou súpravou. Iný kamionista - José Augusto G. (29) z Portugalska - na rovnakom železničnom priecestí v rovnakej situácii 23. októbra závory prerazil a z miesta ušiel iba 3,5 sekundy pred prejazdom vlakovej súpravy.

 

Novojičínsky okresný súd tohto obvineného z rovnakého činu všeobecného ohrozenia z nedbalosti odsúdil na peňažný trest 100.000 Kč a na dvaapolročný zákaz riadenia motorového vozidla na území ČR. Portugalčana súčasne prepustil z väzby, tam strávený čas sudca považoval v jeho prípade za dostatočný trest. Tento kamionista už skôr uhradil asi 1000 eur za zničené závory.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies