Poľsko už nie je favoritom zahraničných investorov, sklamala ich kontroverzná politika premiérky Szydlovej

NETKY.SK • 9 August 2016, 15:36 • 2 min
Poľsko už nie je favoritom zahraničných investorov, sklamala ich kontroverzná politika premiérky Szydlovej

VARŠAVA/NEW YORK - Poľsko už nie je v strednej Európe favoritom zahraničných investorov. Informoval o tom americký denník Wall Street Journal. V poslednom období začali zahraničné firmy váhať s novými projektmi v krajine. Sklamala ich kontroverzná politika nacionalistickej vlády premiérky Beaty Szydlovej, ktorá sa ujala moci vlani v októbri. Nová hospodárska politika zahraničných investorov zneistila vzhľadom na budúcnosť.

slovakia

left justify in out

Kabinet Szydlovej prijal opatrenia predovšetkým v daňovej oblasti. Zaviedol daň pre banky a poisťovne, regulačné opatrenia v oblasti obnoviteľných zdrojov energie, povinné transformovanie úverov, ktoré si Poliaci zobrali vo švajčiarskych frankoch na zloté. Do tohto rámca patrí aj daň pre veľké obchodné reťazce. Vládni predstavitelia však o tejto dani uviedli, že ňou sa majú vytvoriť lepšie podmienky pre malých domácich obchodníkov proti silnej konkurencii, ktorú predstavujú nemecké Metro a Aldi, britské Tesco.

 

Opatrenia sa silno dotkli najmä nemeckých spoločností, ktoré boli počas ôsmich rokov predchádzajúcej centristickej proeurópskej vlády tradične najväčšími investormi v Poľsku. Varšavu v hodnote zahraničných investícií po prvýkrát po štyroch rokoch predbehla Česká republika. Príčinou poklesu záujmu o Poľsko sa stalo aj zhoršenie politickej klímy a nepredvídateľnosť vládnej ekonomickej politiky.

 

„Táto situácia prináša mnoho neistoty pre ekonomiku, ktorá má vplyv na súkromné podnikanie a priame zahraničné investície v Poľsku,“ uviedol Krzysztof Kalicki, výkonný šéf poľskej dcéry Deutsche Bank. Dodal, že projekty naplánované na tento rok sa však realizujú. „Ale o nových investíciách sa zdĺhavo diskutuje,“ povedal bankár.

 

Vládni predstavitelia však hovoria, že terajšia opatrnosť investorov je len záležitosťou, ako sa dostať pohodlne do kontaktu s novými lídrami krajiny a ich programami.

„Vynorilo sa veľa otázok o tom, čo znamená mať konzervatívnu vládu,“ povedal Bartlomiej Pawlak, šéf poľskej vládnej Agentúry pre informácie a zahraničné investície. „Je to len o tom, ako sa obe strany navzájom spoznajú." Zahraniční investori podľa Pawlaka berú do úvahy stabilný domáci trh s dobrou perspektívou.

 

Niektoré veľké spoločnosti však už prichádzajú do Poľska s novými investíciami. Krajina má rastúcu ekonomiku s konkurenčnými mzdami. Nemecký Daimler v máji oznámil, že v Poľsku vybuduje za 500 miliónov eur motoráreň. Motory sa budú vyrábať pre jeho závod Mercedes-Benz.

 

Ale iní investori sú opatrní. Nemecko-poľská priemyselná a obchodná komora v ročnom prehľade publikovanom v júni konštatovala znepokojenie vedení firiem. Odpovede boli pesimistickejšie než v predchádzajúcom roku. Znepokojujú ich poľskí subdodávatelia, infraštruktúra a nedostatočná kvalifikácia pracovníkov. Nepriaznivo hodnotili aj predvídateľnosť ekonomickej politiky.

Ratingová agentúra Moody’s Investors Service znížila v máji výhľad pre poľské štátne dlhopisy zo stabilného na negatívny.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies