Poľská opozícia chce zosadiť vládu premiéra Donalda Tuska

NETKY.SK • 17 Jún 2014, 15:10 • 2 min
Poľská opozícia chce zosadiť vládu premiéra Donalda Tuska

VARŠAVA - Odstúpenie poľskej vlády premiéra Donalda Tuska požadujú tamojšia stredopravá i stredoľavá opozícia v reakcii na aféru, ktorú vyvolalo zverejnenie tajnej nahrávky súkromného rozhovoru ministra vnútra s guvernérom národnej banky o vládnych záležitostiach.

slovakia

left justify in out

Strana Právo a spravodlivosť (PiS) expremiéra Jaroslawa Kaczynského i Zväz demokratickej ľavice (SLD) dali vo Varšave opakovane najavo, že ak predseda vlády a jeho kabinet neodstúpia, na budúcotýždňovom rokovaní parlamentu budú iniciovať vyslovenie nedôvery vláde krajiny.

 

V zmysle platnej legislatívy krajiny však môže dôjsť k zosadeniu vlády len v prípade, že jej kritici zvolia hneď i nového premiéra. Ide o tzv. konštruktívne vyjadrenie nedôvery, ktoré by navyše muselo podporiť 231 zo 460 členov zákonodarného zboru, teda popri opozičných poslancoch aj nominanti koaličnej Poľskej ľudovej strany (PSL). Jej postoj bude známy najskôr po stredajšom rokovaní predsedníctva PSL. PiS a SLD zatiaľ však spoločného kandidáta na premiérsky post nemajú.

 

Donald Tusk v pondelok vyhlásil, že jeho kabinet nemá v úmysle odstúpiť a že nevidí ani dôvod na odvolanie šéfa rezortu vnútra Bartlomieja Sienkiewicza z funkcie.

 

Poľský magazín Wprost zverejnil prepis nahrávky z júla 2013, podľa ktorého mal guvernér národnej banky Marek Belka podmieniť pomoc vláde z finančných problémov odchodom medzičasom bývalého ministra financií Jaceka Rostowského z čela kľúčového rezortu.

 

Počas ich stretnutia, ktoré sa uskutočnilo vo varšavskej reštaurácii na žiadosť guvernéra národnej banky, obaja muži hovorili o tom, ako by banka mohla pomôcť vláde z finančnej krízy, aby sa zvýšili jej šance na opätovné volebné víťazstvo vo voľbách v roku 2015. Konverzácia zahŕňala možné stimuly ekonomike zo strany banky. Nie je jasné, kto urobil nahrávku. Belka však svojou reakciou na ňu potvrdil jej autentickosť. Ospravedlnil sa za vulgárny jazyk, ktorý vtedy použil, a povedal, že jeho komentár bol vytrhnutý z kontextu a že neurobil nič zlého.

 

"Tieto zmanipulované ... fragmenty sa pokúšajú prezentovať konverzáciu týkajúcu sa stability finančného systému ako prípad, v ktorom guvernér Národnej banky Poľska prekročil svoje právomoci, čo sa nikdy nestalo," uviedla národná banka vo vyhlásení.

 

Prípadom sa už zaoberajú príslušné orgány prokuratúry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies