Polícia výzyva chodcov a cyklistov na zvýšenú opatrnosť

NETKY.SK • 2 December 2015, 16:06 • 2 min
Polícia výzyva chodcov a cyklistov na zvýšenú opatrnosť

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Liptovskomikulášska polícia sa v zimnom období vo zvýšenej mierne stretáva s neopatrnosťou chodcov, cyklistov i vodičov motorových vozidiel. Problémom sú letné pneumatiky či reflexné prvky u cyklistov a chodcov. TASR informovala preventistka Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Liptovskom Mikuláši Anna Poljaková.

slovakia

left justify in out

Aj napriek upozorneniam zo strany polície sa po našich cestách stále pohybujú takzvaní neviditeľní chodci. "Vodič takéhoto nezodpovedného chodca nezbadá vôbec alebo príliš neskoro. Preto opätovne apelujeme na chodcov, aby v záujme ochrany vlastného života a zdravia nepodceňovali povinnosť nosiť reflexné doplnky," pokračuje Poljaková. Chodci by nemali zabúdať ani na to, že na ceste sú tí zraniteľnejší, a preto by sa mali na cestách správať zodpovedne a dodržiavať pravidlá cestnej premávky. Chodiť po chodníku, cez cestu prechádzať po priechode pre chodcov, vždy sa presvedčiť, či cez cestu môžu bezpečne prejsť a zbytočne neriskovať prebiehaním, pretože vodičom sa na mokrej a klzkej ceste brzdí oveľa náročnejšie.

 

"Reflexné prvky a prilba sú povinnou výbavou každého cyklistu. Ešte stále evidujeme množstvo prípadov, keď cyklisti za zníženej viditeľnosti jazdia na neosvetlenom bicykli bez reflexných prvkov. Výnimkou nie je ani jazda po nesprávnej strane vozovky a pod vplyvom alkoholu," vysvetlila. Cyklisti by tiež nemali preceňovať svoje schopnosti, treba zvážiť riziká, ktoré im hrozia v súvislosti so zníženou viditeľnosťou a mokrou a klzkou vozovkou. V jesenných a zimných mesiacoch odporúča polícia bicykel nepoužívať.

 

Zimné pneumatiky by už niekoľko týždňov mali byť samozrejmosťou. Ak stále jazdíte na letných, je najvyšší čas ich vymeniť. "Problémom nie je len hmla, sneh či poľadovica, ale náhle zmeny počasia, napríklad prudký dážď. Preto znížte rýchlosť, jazdu prispôsobte stavu a povahe vozovky aj poveternostným podmienkam a dávajte pozor na ostatných. Ak aj zareagujete včas, neznamená to, že tak urobí aj vozidlo pred vami, či za vami," uviedla policajná preventistka.

 

Zimné obdobie, časté zmeny počasia a ochladenie pod bod mrazu súvisia so zníženou viditeľnosťou a zmenou povrchu vozovky. Liptovskomikulášski policajti preto upozorňujú vodičov, aby dávali pozor na hmlu, sneženie, poľadovicu ale aj neviditeľných chodcov, prípadne cyklistov. "Za 10 mesiacov tohto roka evidujeme 168 dopravných nehôd, čo je nárast oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 48. Z uvedeného počtu 10 dopravných nehôd zavinili vodiči nemotorového vozidla, čo je o sedem viac ako v minulom roku. Chodci zavinili štyri dopravné nehody, teda o jednu viac ako v rovnakom období roku 2014," uviedla Poljaková. Pri dopravných nehodách zavinených chodcami a vodičmi nemotorových vozidiel došlo podľa nej k štyrom ťažkým zraneniam, deväť osôb utrpelo ľahké zranenie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies