Polícia v Dagestane sledovala podozrivého z útokov v Bostone

NETKY.SK • 22 Apríl 2013, 17:42 • 2 min
Polícia v Dagestane sledovala podozrivého z útokov v Bostone

MACHAČKALA - Ruské bezpečnostné zložky monitorovali podozrivého zo zosnovania bombových útokov na maratóne v americkom Bostone Tamerlana Carnajeva počas jeho päťmesačnej návštevy Dagestanu. Agentúre AFP to povedal nemenovaný zdroj z ruského bezpečnostného prostredia s tým, že polícia nemala dôvod 26-ročného Tamerlana zadržať.

slovakia

left justify in out

Starší z dvojice bratov podozrivých z útokov, ktorého v piatok počas prestrelky zastrelila americká polícia, navštívil Dagestan v roku 2012. Bezpečnostné sily podľa zdroja narazila na Carnajevova viackrát v súvislosti s monitorovaním aktivít islamských extrémistov v kaukazskom regióne. Carnajev z Dagestanu odišiel v júni minulého roku.

"Sledovali iného mladého muža podozrivého z kontaktov s islamskými povstalcami a Tamerlana s ním videli," povedal zdroj. Ruské orgány v súvislosti s Tamerlanom Carnajevom dvakrát kontaktovali FBI a žiadali o ňom informácie. FBI potvrdila, že dostala žiadosť o poskytnutie údajov o podozrivom od "nemenovanej zahraničnej vlády".

Mladší z bratov Carnajevovcov, 19-ročný Džochar je stále v bostonskej nemocnici, pričom jeho stav je vážny. Agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) tak stále čakajú na to, aby ho mohli vypočuť. Jeho brata Tamerlana policajti ešte v piatok zastrelili počas naháňačky na predmestí Bostonu. Obaja sú podozriví zo spáchania útokov v Bostone, pri ktorých minulý pondelok zahynuli traja ľudia a ďalších asi 180 utrpelo zranenia. Šéf bostonskej polície Ed Davis povedal, že bratia čečenského pôvodu pravdepodobne plánovali aj ďalšie útoky. Svoje domnienky opiera o fakt, že na policajtov počas naháňačky hádzali podomácky vyrobené bomby a granáty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies