Polícia rozložila organizovanú skupinu obchodujúcu s požiarnou chémiou

NETKY.SK • 3 November 2014, 16:04 • 2 min
Polícia rozložila organizovanú skupinu obchodujúcu s požiarnou chémiou

BRATISLAVA - Celkom osem miliónov eur sa pokúsila získať podvodom cez nadmerné odpočty DPH organizovaná skupina, ktorú sa podarilo rozložiť polícii.

slovakia

left justify in out

O prípade s krycím názvom Konektik dnes na tlačovej konferencii informoval zástupca riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (NaKA) Martin Krčmárik.
     

Agentúra obvinila päť osôb, medzi nimi jednu ženu, vo veku od 34 do 52 rokov. Podarilo sa jej pritom preukázať, že ich konanie vykazovalo prvky organizovaného zločinu.
     

Na čele skupiny stál muž, ktorý ovládal obchodné spoločnosti aj napriek tomu, že k nim nemal žiadne personálne prepojenie. Do orgánov firiem zapojených do obchodu dosadil jemu blízke osoby, najmä rodinných príslušníkov. Tiež však svoju asistentku.
     

„Vytvorili podmienky pre reálne nadobudnutie tovaru, ktorým v tomto prípade bola malotonážna chémia zakúpená priamo od výrobcu v Slovenskej republike za obvyklú cenu, ktorá sa vyskytuje na trhu,“ spresnil ich protiprávne konanie Krčmárik.
     

Vzájomne s takýmito komoditami medzi sebou obchodovala sieť ôsmich spoločností registrovaných v Prešovskom kraji. Nadmerný odpočet si uplatňovali v Bratislavskom kraji. Nakúpené chemické látky predávali ďalej za desaťnásobne vyššiu cenu s cieľom, aby vznikol čo najvyšší nárok na odpočítanie dane. Tovar následne vyviezli do Českej republiky, neskôr sa vracal opäť na Slovensko.
     

Polícia zdokumentovala obchody v celkovom rozsahu viac ako 40 miliónov eur. Skupina si pritom v roku 2011 uplatňovala nadmerné odpočty vo výške 8 miliónov eur. Polícii, ktorá svoju činnosť koordinovala s finančnou správou a jej jednotkou, tzv. daňovou kobrou sa podarilo zabrániť vyplateniu vratiek vo výške 4,4 milióna eur, uviedol Krčmárik.
     

Zástupca riaditeľa NaKA dnes informoval aj o tom, že sa agentúre podarilo ukončiť vyšetrovanie ďalšieho veľkého daňového prípadu. Minulý týždeň (27. 10.) odovzdala do Maďarska na súdne konanie skupinu 10 občanov tejto krajiny, ktorí na Slovensku organizovali a zabezpečovali podvodný obchod s kovovým šrotom, v tomto prípade s meďou.
     

Zadržanie osôb NaKA zrealizovala v januári minulého roku. V skupine boli aj dvaja Slováci, celkovo bolo vtedy obvinených 16 osôb. Rodinný klan z Maďarska vytvoril na Slovensku celkom 20 obchodných spoločností. Tie nepriznávali daň pri dovoze medeného šrotu na Slovensko.
     

Tovar nezaťažený daňou predávali za podstatne nižšiu cenu. Inkasovali pritom aj daň, ktorú neodviedli do štátneho rozpočtu. Na DHP tak vybrali celkom 21 miliónov eur. Polícia zdokumentovala pritom obchody za celkom 112 miliónov eur.
     

„V tak krátkom čase sa podarilo vyšetrovanie ukončiť najmä z toho dôvodu, že v celej trestnej veci boli uplatnené prvky medzinárodnej spolupráce,“ objasnil Krčmárik. Medzinárodný vyšetrovací tím zložený z odborníkov z Maďarska, Česka a Slovenska bol vytvorený ešte v roku 2012.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies