Polícia pátra po všetkých zmiznutých deťoch, aj po migrantoch

NETKY.SK • 5 November 2014, 15:32 • 2 min
Polícia pátra po všetkých zmiznutých deťoch, aj po migrantoch

BRATISLAVA - Po všetkých nezvestných deťoch polícia pátra, výnimkou pritom nie sú ani deti z detských domovov či nelegálni migranti do 18 rokov, povedal hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

slovakia

left justify in out

Na deti prevažne z tretích krajín, ktoré prišli na Slovensko bez rodičov či iných zákonných zástupcov a následne zmizli zo špeciálneho detského domova v Medzilaborciach, upozornila Liga za ľudské práva (HRL). Tá sa tejto téme venuje aj v projekte Miznúce deti. Polícia v prípade migrantov, ktorých totožnosť, vek ani ďalšie informácie nie sú známe, pri pátraní využíva informačný systém, ktorý obsahuje fotografie a ďalšie identifikačné údaje tých, ktorí nelegálne prekročili hranicu. Tie do systému vkladá hraničná a cudzinecká polícia. "Takto sa v tomto roku podarilo vypátrať z 13 nezvestných detí z detských domovov tri," poznamenal.

 

Rodičia maloletých cudzincov ostanú zväčša v krajine ich pôvodu. Preto podľa Slivku treba každý takýto prípad podrobne preskúmať, najmä to, prečo zo svojej krajiny dieťa odišlo. Ako uviedol, každým takýmto prípadom, keď deti na Slovensko previedol prevádzač, sa zaoberá Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia PZ. "Každému dieťaťu, ktoré je umiestnené do detského domova bez sprievodu a zákonného zástupcu, je súd povinný určiť opatrovníka," vysvetlil hovorca policajného prezídia. Organizovaným útekom z domovov polícia podľa jeho slov rovnako venuje zvýšenú pozornosť. Spolupracujeme tiež s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM), pripomenul. 

 

V prípade, že polícia pozná základné údaje nezvestného dieťaťa, ako je meno, priezvisko, vek a k dispozícii má aj jeho fotografiu, využíva štandardný postup pátrania. Keď však detský domov nie je schopný polícii poskytnúť fotografiu dieťaťa či jeho meno, polícia poskytne všetkým hliadkam na miestach, kde by sa dieťa mohlo nachádzať informácie, ktoré detský domov mal a vedel. 

 

Liga za ľudské práva upozorňuje, že je nevyhnutné prijať preventívne opatrenia, aby deti prestali z detských domovov miznúť. Od roku 2009 do roku 2013 na Slovensko prišlo 775 odlúčených detí, niektoré podali žiadosť o azyl, no väčšina sa dostala do špeciálneho detského domova, ktorý kedysi bol v Orechovom pri Trenčíne, v súčasnosti je v Medzilaborciach. Z týchto umiestnených detí sa 70 až 90 percent stratilo. "My nevieme, čo sa s nimi udialo,“ poznamenala právnička ligy Zuzana Števulová. "Keď zmizne slovenské dieťa, ihneď sa rozbehne pátranie, no v prípade týchto detí to tak nefunguje, a to aj napriek tomu, že Slovensko je viazané Dohovorom o právach dieťaťa, ktorý zakazuje akúkoľvek diskrimináciu,“ doplnila právnička Katarína Fajnorová. Ak zmizne slovenské dieťa, zaradia ho do databázy Patros a po dieťati sa pátra. No v prípade odlúčených detí sa rozbehne len miestne, resp. regionálne pátranie. "Celoštátne sa po nich nepátra a už vôbec nie medzištátne,“ poznamenala. Tieto deti sú pritom často obeťami obchodovania s ľuďmi, sexuálneho násilia či pracovného vykorisťovania. Podľa právničky ligy Zuzany Števulovej sa musí zmeniť aj to, aby deti, ktoré požiadajú o azyl, neboli presunuté do tábora pre žiadateľov o azyl, kde sa stretnú s dospelými, no môžu prísť do kontaktu aj s prevádzačmi či obchodníkmi s ľuďmi. Podľa jej slov si Slovensko taktiež nevedie žiadnu štatistiku o zmiznutých deťoch, následne tieto zmiznutia nijako nerieši a nevytvára žiadne opatrenia na to, aby sa to nedialo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies