Za zločiny spáchané nacistami v Grécku nesie zodpovednosť práve Nemecko

NETKY.SK • 11 Január 2019, 13:08 • 2 min
Za zločiny spáchané nacistami v Grécku nesie zodpovednosť práve Nemecko

ATÉNY - Nemecko uznáva svoju zodpovednosť za zločiny spáchané nacistami v Grécku v čase druhej svetovej vojny. Nemci počas okupácie vykupovali od domácich obyvateľov potraviny za mimoriadne nízke ceny. Spojenci následne uvalili blokádu na dovoz potrebného tovaru, čo malo za príčinu hladovanie a smrť tisícok Grékov.

slovakia

left justify in out

Merkelová je na oficiálnej návšteve Grécka prvýkrát od roku 2014. Vo štvrtok, keď do Grécka pricestovala, sa v Aténach konal protest proti jej návšteve, ktorý prerástol do násilností.

 

 

Dávnu debatu o finančných reparáciách za škody spôsobené vojakmi nemeckej armády v Grécku počas okupácie v rokoch 1941-44 oživila tamojšia hlboká ekonomická kríza. Táto záležitosť sa pritom už v roku 1960 riešila uzavretím príslušnej dohody Nemecka s vládami viacerých európskych štátov. Grécka parlamentná komisia vydala pred tromi rokmi správu, v ktorej odhadla výšku vojnových škôd na 289 miliárd eur. Berlín však považuje kauzu vojnových reparácií za uzavretú.

 

img

 

Nemecko spolu s bulharskou armádou podniklo 6. apríla 1941 útok na Grécko a Juhosláviu, pričom za pomoci Talianov sa útočiacim armádam podarilo zabrániť, aby sa Gréci spojili s Juhoslovanmi. Nemecké jednotky prerazili do Grécka 7. apríla a Atény obsadili 27. apríla. Porazená grécka armáda sa stiahla na ostrov Kréta, odkiaľ ju však nemecké jednotky vyhnali na sever Afriky.

Grécko bolo okupované do roku 1944. Boje však pokračovali ešte do roku 1949 občianskou vojnou medzi stúpencami kráľovstva a komunistami.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies