Polícia od začiatku nepokojov zadržala už vyše 1100 ľudí

NETKY.SK • 10 August 2011, 10:37 • 2 min
Polícia od začiatku nepokojov zadržala už vyše 1100 ľudí

Polícia od začiatku nepokojov zadržala už vyše 1100 ľudí

slovakia

left justify in out

img

Už vyše 1100 ľudí zatkla polícia v súvislosti s násilnými nepokojmi, ku ktorým dochádza od soboty v Londýne a ďalších mestách Británie. Priamo v Londýne zatkli 768 osôb; obvinených je zatiaľ 167 z nich, vrátane 11-ročného chlapca.
      V noci nadnes zažila krajina už štvrtú noc nepokojov - k výtržnostiam, rabovaniu a podpaľačským útokom došlo v mestách Manchester, Salford, Wolverhampton, Nottingham, Leicester a Birmingham.  
      Londýn, kde vláda sústredila 16.000 policajtov, bol po troch dramatických nociach zväčša pokojný.
      Chaos sa však šíril mimo hlavného mesta. Stovky mladých výtržníkov - z nich niektorí vyzerali len na desať rokov - sa dostali do potýčok s políciou v Manchestri. Mladíci hádzali na policajtov kamene a fľaše, rozbíjali okná a drancovali obchody. Na hlavnej obchodnej ulici podpálili obchodný dom s odevmi.
      Manchesterský policajný predstaviteľ Garry Shewan uviedol, že rabovanie a podpaľačstvo nadobudli v tomto meste na severozápade Anglicka nebývalé rozmery.
      "Chceme, aby bolo absolútne jasné - nemajú proti čomu protestovať," povedal Shewan. "Niet nič v zmysle nespravodlivosti a nebolo nijakej iskry, ktoré k tomuto viedla."
      Vo West Bromwichi a Wolwerhamptone podpálili výtržníci autá a vzali útokom obchody. V Nottinghame 30-40-členná skupina zaútočila zápalnými bombami na policajnú stanicu, našťastie nikoho nezranili.
      Aj v Liverpoole vypukli zrážky medzi policajnými ťažkoodencami a útočiacimi mladíkmi.
      Zranenia dosiaľ utrpelo celkovo 111 policajtov, spresnila tlačová agentúra AP.
      Vodca britskej ultrapravicovej Ligy na obranu Anglicka (EDL) Stephen Lennon oznámil, že jej členovia vyjdú dnes do ulíc britských miest, aby potlačili výtržnosti a nepokoje.
      Rozsiahla vlna násilných protestov, rabovania a podpaľačských útokov sa začala v sobotu v Tottenhame po tom, ako polícia zastrelila Marka Duggana, podozrivého z kriminálnej činnosti. Nezávislá vyšetrovacia komisia v utorok uviedla, že 29-ročný Duggan pred zabitím nestrieľal na policajtov, keď ho chceli zatknúť.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies