Polícia: Nie je pravda, že odďaľujeme riešenie stavu diaľnice D1 až do roku 2020

NETKY.SK • 11 November 2016, 12:35 • 2 min
Polícia: Nie je pravda, že odďaľujeme riešenie stavu diaľnice D1 až do roku 2020

BRATISLAVA – Nie je pravda, že polícia alebo ministerstvo vnútra malo oddialiť riešenie súčasného stavu diaľnice D1 medzi Bratislavou a Trnavou až do roku 2020. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová na margo štvrtkového (10.11.) vyhlásenia občianskych aktivistov.

slovakia

left justify in out

Tí upozornili, že zástupcovia polície boli členmi odbornej komisie, ktorá v októbri odporučila budúce dopravné riešenie k rozšíreniu D1. Tým, že polícia súhlasila s ostatnými členmi komisie, dala podľa aktivistov súhlas, aby súčasný stav na diaľnici medzi Bratislavou a Trnavou zotrval až do roku 2020.

 

"Je to čiastková informácia, vytrhnutá z kontextu obsahu celého rokovania," povedala Baloghová. Môže potvrdiť, že zástupcovia dopravnej polície sa zúčastnili na rokovaní, ktoré zvolala Národná diaľničná spoločnosť. "Polícia sa vyjadrila okrem iného k dopravnému značeniu a obmedzeniam počas výstavby, respektíve rekonštrukcii na tomto úseku, tiež nezávisle od jednotlivej etapizácii tejto výstavby," priblížila Baloghová.

 

Ako podotkla, okrem polície sa na rokovaní zúčastnili napríklad aj zástupcovia ministerstva dopravy, Stavebnej fakulty STU v Bratislave či Výskumného ústavu dopravného v Žiline. Členom odbornej komisie bol aj Inštitút stratégie dopravy.

 

Aktivisti z občianskeho združenia (OZ) Triblavina a zástupcovia petície za prestavbu diaľnice D1 medzi Bratislavou a Trnavou v súlade s vydanými povoleniami z roku 2013 vyzvali vo štvrtok ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby konal vo veci bezpečnosti cestnej premávky na diaľnici D1 medzi Bratislavou a Trnavou. Podľa aktivistov nie je aktuálny stav, keď je odstavný pruh zrušený a na miesto neho je provizórne vyznačený tretí jazdný pruh, v súlade s normami. 

 

"Takmer 100 dopravných nehôd v tomto úseku za posledné tri roky je toho dôkazom. Ako je možné, že ministerstvo vnútra, ktorého zamestnanci boli členmi komisie, namiesto toho, aby v súlade so schválenou dokumentáciu tlačilo na urýchlené vybudovanie riadnej diaľnice, toleruje zastavenie prác a podporuje iné riešenie D1 vediac, že tento nezákonný proces môže stavbu ešte viac oddialiť?" pýtajú sa aktivisti. 

 

Súčasný stav tohto úseku diaľnice D1 mal byť podľa OZ Triblavina už vyriešený. Tým, že polícia súhlasila s ostatnými členmi odbornej komisie, dala podľa združenia súhlas, aby tento stav zotrval až do roku 2020. Podľa komisie je totiž vzhľadom na súčasné nevyhovujúce šírkové usporiadanie D1 nevyhnutné realizovať rekonštrukciu diaľnice medzi Bratislavou a Trnavou do 30.11.2020.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies