Pokračuje diskusia k Zákonníku práce, poslancom zrejme zaberie celý deň

NETKY.SK • 11 Júl 2011, 11:38 • 2 min
Pokračuje diskusia k Zákonníku práce, poslancom zrejme zaberie celý deň

Pokračuje diskusia k Zákonníku práce, poslancom zrejme zaberie celý deň

slovakia

left justify in out

img

Celý ôsmy rokovací deň 20. schôdze Národnej rady SR by mali poslanci venovať návrhu novely Zákonníka práce z dielne ministra práce Jozefa Mihála (SaS). Debata o právnej norme sa začala ešte v piatok (8.7.). Do rozpravy sa vtedy písomne prihlásili 18 poslanci, pričom zatiaľ stihli vystúpiť štyria. Ako prvý dnes svoje názory prezentuje Andrej Kolesík (Smer-SD).
      Kým koalícia o navrhovaných zmenách v Zákonníku práce hovorí ako o jeho spružnení, opozícia aj odbory v tom vidia oslabovanie pozície zamestnancov voči zamestnávateľom. Ako bude jeho konečná podoba vyzerať, je stále otázne. Podmienky si totiž kladú Obyčajní ľudia združení okolo Igora Matoviča (nezávislý).
      Tí žiadajú zachovanie minimálnych mzdových nárokov, aby priznanie starobného dôchodku bolo jedným z dôvodov na výpoveď, ďalej žiadajú možnosť poberať namiesto stravných lístkov peniaze a napokon čerpanie voľna za sviatky, ktoré vyšli na stred týždňa, v pondelok alebo v piatok. Ak nebudú tieto štyri body schválené, Zákonník práce nepodporia. Koalícia bez hlasov týchto štyroch poslancov nemá väčšinu.
      Dnes sa podľa plánu nemá hlasovať. K ďalším bodom sa poslanci dostanú zrejme až v nasledujúcich rokovacích dňoch. Na programe tretieho týždňa pokračujúcej schôdze je aj vládny návrh novely Trestného poriadku, ktorým chce ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) zrýchliť trestné konanie a eliminovať možnosti obštrukčného správania zo strany obvinených. Ospravedlňovanie svedkov a obžalovaných z pojednávania má mať prísnejšie pravidlá a rozšíriť sa majú i možnosti vykonať hlavné pojednávanie v neprítomnosti obžalovaného.
      Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) chce zvýšiť sadzby odvodov z hazardných hier od septembra 2011. Novela zákona o hazardných hrách predpokladá zvýšenie príjmov z odvodov do štátneho rozpočtu v roku 2011 o 900.000 eur a v rokoch 2012, 2013 a 2014 vo výške asi 16 miliónov eur ročne. Rezort však zároveň pripúšťa, že zmena zvýši zaťaženie prevádzkovateľov hazardných hier.
      Minister práce Jozef Mihál (SaS) zase žiada spravodlivejší výpočet vianočného príspevku pre dôchodcov. Návrh novely zákona o jeho poskytovaní stanovuje maximálnu sumu príspevku na 66,39 eura.
      Pevne stanovené tak bude iba maximum. Nárok naň budú mať tí dôchodcovia, ktorých dôchodok alebo úhrn dôchodkov dosahuje najviac sumu životného minima. Ostatným dôchodcom sa príspevok vypočíta tak, že sa od jeho maximálnej výšky odpočíta desatina rozdielu medzi ich dôchodkom a sumou životného minima. Na vianočný príspevok budú mať nárok tak ako doteraz tí dôchodcovia, ktorých dôchodok nepresiahne 60 percent z priemernej mzdy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies