Podpredseda britskej vlády Clegg chce prísnejšie obmedzenia pre budúcich prisťahovalcov

NETKY.SK • 4 August 2014, 07:54 • 2 min
Podpredseda britskej vlády Clegg chce prísnejšie obmedzenia pre budúcich prisťahovalcov

LONDÝN - Súčasné sedemročné prechodné obdobie pre občanov budúcich nových členov EÚ, kým získajú právo usadiť sa a pracovať vo Veľkej Británii, by sa malo predĺžiť. Navrhuje to podpredseda britskej vlády Nick Clegg v prejave, ktorý podľa britských médií prednesie dnes.

slovakia

left justify in out

Krajiny ako Spojené kráľovstvo musia mať podľa šéfa koaličných liberálnych demokratov právo "zatiahnuť brzdu" v prípade nadmerného počtu migrantov hroziaceho po zrušení takzvaných "prechodných kontrol". 

 

"Je správne - a hovorím to ako proeurópan - ak reforma slobody pohybu zohľadňuje tieto skutočnosti," tvrdí Clegg vo svojom prejave. Nejde o "zatváranie dverí", ale o reguláciu prílivu ľudí do Británie "opatrným a čestným spôsobom".

 

Podľa Clegga je v záujme všetkých - nielen Britov - žijúcich v Spojenom kráľovstve mať istotu, že keď sa pripojí k EÚ nový člen, "nebudú žiadne prekvapenia a nebude sa čoho báť".

 

Kandidátskymi krajinami sú momentálne Albánsko, Island, Čierna Hora, Srbsko a Turecko. Dezignovaný predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker však povedal, že v priebehu nasledujúcich piatich rokov sa Únia rozširovať nebude.

 

Clegg tiež navrhuje zrušiť možnosť predčasného povolenia pre pôsobenie podnikateľov, pretože ju zneužívajú prisťahovalci, ktorí sa vydávajú za obchodníkov a zaberajú slabo platené pracovné miesta.

 

Prieskumy ukazujú, že obavy Britov z prisťahovalcov budú jednou z hlavných tém kampane pred voľbami v máji 2015. Pod tlakom vzniku strán ako UKIP (Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva) premiér David Cameron prisľúbil, že znovu prerokuje postavenie Británie v EÚ a sľúbil referendum o jej členstve v roku 2017, ak bude znovu zvolený.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies