Podľa ekonómov Fedu dovozné clá povedú k zníženiu dovozu, ale aj vývozu z USA

NETKY.SK • 13 August 2018, 18:54 • 2 min
Podľa ekonómov Fedu dovozné clá povedú k zníženiu dovozu, ale aj vývozu z USA

WASHINGTON - Nové dovozné clá amerického prezidenta Donalda Trumpa zredukujú s veľkou pravdepodobnosťou nielen dovoz, ale aj vývoz. Uviedli to v pondelok ekonómovia americkej centrálnej banky Fed.

slovakia

left justify in out

"Zatiaľ čo výšku obchodného deficitu predpovedať nevieme, z našich analýz jasne vyplýva, že dovozné clá zredukujú ako dovoz, tak aj vývoz," uviedli ekonómovia Fedu. Zároveň dodali, že "clá obchodný deficit USA neznížia a ak, tak len minimálne".

 

Trump pritom zavádzaním dovozných ciel voči viacerým krajinám sveta plánuje znížiť vysoký obchodný schodok USA. Tvrdí, že clá sú jedným zo spôsobov, ako dosiahnuť rovnováhu vo vzájomnom obchode a vytvoriť spravodlivejší systém.

 

V súvislosti s najnovšími prognózami ekonómovia Fedu uviedli, že vo svojej analýze nevychádzali len z toho, že na americké clá reagujú iné krajiny odvetnými dovoznými clami. "Je to aj tým, že vyššie dovozné clá zvýšia náklady americkým firmám, ktoré produkujú na export, čo zníži ich konkurencieschopnosť vo svete," dodali ekonómovia Fedu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies