Podľa MF má schváliť účasť v eurovale, neodporúča ale pôžičku Grécku

NETKY.SK • 15 Júl 2010, 07:19 • 2 min
Podľa MF má schváliť účasť v eurovale, neodporúča ale pôžičku Grécku

Podľa MF má schváliť účasť v eurovale, neodporúča ale pôžičku Grécku

slovakia

left justify in out

img

Nová vláda pravdepodobne neodporučí Národnej rade (NR) SR vysloviť súhlas s čiastkovými zmluvami, ktoré súvisia s poskytnutím bilaterálnej pôžičky Grécku zo strany Slovenska. Zároveň by však mala schváliť majetkovú účasť SR v novom európskom garančnom mechanizme, tzv. eurovale. Vyplýva to z materiálov, ktoré na štvrtkové mimoriadne rokovanie vládneho kabinetu predkladá minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).
      Týmito témami sa mala pôvodne zaoberať vláda už dnes, nakoniec ich však na žiadosť koaličných partnerov premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) presunula na štvrtok. O ochrannom vale a otázke pomoci Grécku rokovala Radičová aj Mikloš v pondelok a utorok (12. a 13.7.) v Bruseli. O výsledkoch týchto stretnutí a ďalšom postupe budú diskutovať predstavitelia stredopravých strán SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd dnes od 18. hodiny na koaličnej rade.
      V prípade pôžičky Grécku by mal podľa pripraveného materiálu nový kabinet len vziať na vedomie kroky, ktoré doteraz spravili členovia predchádzajúcej vlády. Prezident SR totiž už 8. mája tohto roka splnomocnil na podpis veriteľskej zmluvy medzi členskými štátmi eurozóny ministra financií Jána Počiatka (Smer-SD), ktorý ju v ten istý deň aj podpísal. Na základe tejto zmluvy bola následne podpísaná aj úverová zmluva medzi Gréckom a Európskou komisiou (EK), ktorá zastupovala všetky veriteľské štáty na základe udeleného mandátu.
      "V nadväznosti na výsledky parlamentných volieb, ktoré sa konali 12. júna 2010 a vzhľadom na zmenu vlády, došlo k prehodnoteniu pozície SR k poskytnutiu finančnej pomoci Helénskej republike," konštatuje sa v predloženom materiáli, ktorým chce nová vláda zaujať postoj k politickým záväzkom prijatým jej predchodkyňou.
      Podpisom rámcovej ručiteľskej zmluvy k Európskemu finančnému stabilizačnému mechanizmu (EFSF), ktorý je potrebný na spustenie celého projektu, nevzniknú podľa ďalšieho materiálu z dielne rezortu financií Slovensku žiadne záväzky. "Rámcová ručiteľská zmluva pre SR nadobúda účinnosť až potom, ako SR po ukončení vnútroštátnych legislatívnych procesov a potrebných legislatívnych zmien doručí EFSF svoje Potvrdenie záväzku," konštatuje dokument. Ako prvý krok by mal prezident splnomocniť ministra financií na podpis rámcovej zmluvy s výhradou ratifikácie, ku ktorej by malo následne dôjsť v NR SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies