Počiatek obhajoval PPP projekt pre úseky D4 a R7

NETKY.SK • 3 Február 2015, 17:17 • 2 min
Počiatek obhajoval PPP projekt pre úseky D4 a R7

BRATISLAVA - Minister dopravy Ján Počiatek (Smer) očakáva, že súťaž na koncesionára pre diaľnicu D4 a rýchlostnú cestu R7, ktorá bola vyhlásená minulý týždeň, určí oveľa lepšie podmienky financovania ako sa predpokladá.

slovakia

left justify in out

V parlamentnom výbore pre hospodárske záležitosti zdôraznil, že výstavba a prevádzka D4 Bratislava, Jarovce - Rača a R7 Bratislava, Prievoz - Holice v dĺžke 59 kilometrov je v súčasnosti možná len cez projekt verejno-súkromného partnerstva (PPP), čo podľa ministra ukázala štúdia uskutočniteľnosti. Väčšina peňazí Európskej únie je už totiž alokovaná na iné diaľničné stavby a zdroje štátneho rozpočtu na to nestačia.

 

Opozičný poslanec Pavol Zajac (KDH) v hospodárskom výbore na základe výpočtov informoval, že celkové náklady na D4 a R7, vrátane výstavby, prevádzky a údržby počas tridsať rokov, by mohli byť niekoľkonásobne lacnejšie ako cez predražený PPP. Pri použití verejných zdrojov by podľa neho cena mala byť v rozsahu 1,3 mld. až 1,6 mld. eur a formou PPP 3,86 mld. až 4,33 mld. eur. Predpokladaná cena PPP vo vyhlásenej súťaži je 4,530 mld. eur na základe odhadovanej ročnej platby 151 mil. eur za tridsať rokov, z toho predpokladané stavebné náklady sú 1,325 mld. eur. 

 

"Určite sa to dá postaviť aj lacnejšie ako je v štúdii uskutočniteľnosti," povedal Zajac. Údržba a prevádzka D4 a R7 by podľa neho stála ročne 4,3 mil. eur a ťažká údržba na konci prevádzky po 30 rokoch koncesie 150 mil. eur. Myslí si, že ročná splátka v rámci PPP by mala byť maximálne 75 mil. až 100 mil. eur. Ako uviedol, štúdia mohla rozpracovať možnosť, že si štát požičia. V takom prípade dopad na deficit by podľa neho bol 0,1 % až 0,15 % HDP. "V minulom roku, keď Robert Fico vymyslel sociálny balíček, našli v štátnom rozpočte 250 mil. eur," dodal Zajac s tým, že štátny rozpočet bol za niekoľko dní navýšený bez problémov o 800 mil. eur. 

 

Minister dopravy povedal, že na diaľničné stavby, ktoré sa už realizujú a budú sa ešte súťažiť, treba 4,5 mld. eur, vrátane nákladov na majetkovo-právne vysporiadanie pozemkov. "Štát dnes nedisponuje takou sumou, ktorá by bola schopná pokryť takéto potreby," vyhlásil Počiatek. "Jediná možnosť, ako realizovať tento projekt v tomto čase, je PPP," dodal. Až súťaž podľa neho vygeneruje parametre projektu a budú opäť vyhodnotené možnosti financovania cez PPP, resp. z verejných zdrojov. Potom k tomu ešte zaujme stanovisko vláda a až to bude definitívne, či sa tento projekt bude realizovať formou PPP. Nevylúčil pritom ani zastavanie jeho prípravy. Nechcel povedať, aká by bola prijateľná cena PPP projektu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies