PMÚ začal vyšetrovať možný kartel dvoch podnikateľov s pitným režimom

NETKY.SK • 15 Október 2015, 10:16 • 2 min
PMÚ začal vyšetrovať možný kartel dvoch podnikateľov s pitným režimom

BRATISLAVA - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR začal 12. októbra správne konanie vo veci možnej dohody obmedzujúcej súťaž uzatvorenej medzi podnikateľmi. Ako dnes úrad informoval, dohoda sa týka trhu v oblasti zabezpečovania pitného režimu predovšetkým prostredníctvom dodávky vody, galónov a dávkovačov vrátane poskytovania súvisiacich služieb.

slovakia

left justify in out

"Úrad na základe zhromaždených dôkazov nadobudol dôvodné podozrenie, že dvaja podnikatelia sa dohodli na cenách, rozdelení trhu, výmene citlivých obchodných informácií a na koordinácii v procese verejného obstarávania, obchodných verejných súťaží alebo v inej obdobnej súťaži," uviedol PMÚ. Keďže ide o horizontálnu dohodu medzi priamymi konkurentmi, ktoré patria medzi najzávažnejšie porušenie súťažných pravidiel a považujú sa za ťažké kartely, hrozí podnikateľom v prípade preukázania takejto dohody pokuta až do výšky 10 % z obratu za predchádzajúce uzavreté účtovné obdobie.

 

Protimonopolný úrad upozornil, že v súťažnom práve je možné využiť inštitút tzv. programu zhovievavosti, v zmysle ktorého sa účastník kartelovej dohody môže úplne vyhnúť pokute, alebo dosiahnuť jej zníženie až o polovicu. A to v prípade, ak z vlastnej iniciatívy ako prvý predloží rozhodujúci dôkaz o existencii takejto dohody v čase, keď úrad nedisponuje žiadnym dôkazom o kartelovej dohode, prípadne predloží informácie a dôkazy rozhodujúce pre vykonanie inšpekcie. "Začatie správneho konania neznamená, že účastník konania porušil súťažné pravidlá a neprejudikuje závery, ku ktorým môže Protimonopolný úrad dospieť v rozhodnutí," pripomenul PMÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies