Plynovod Nord Stream 2 podľa Tuska porušuje pravidlá EÚ

NETKY.SK • 18 December 2015, 15:41 • 2 min
Plynovod Nord Stream 2 podľa Tuska porušuje pravidlá EÚ

BRUSEL - Navrhovaný plynovod Nord Stream 2 nespĺňa energetické pravidlá Európskej únie a podkopal by úlohu Ukrajiny ako tranzitnej krajiny, uviedol v piatok predseda Európskej rady Donald Tusk.

slovakia

left justify in out

Nord Stream 2, ktorý zdvojnásobí množstvo ruského plynu dovezeného priamo do Nemecka, porušuje pravidlá EÚ o diverzifikácii energetických zásob, zdrojov a prepravných trás, dodal Tusk.


Ministri Slovenska, Estónska, Lotyšska, Litvy, Poľska, Maďarska a Rumunska, zodpovedajúci za oblasť energetiky vo svojej krajine, poslali začiatkom mesiaca do Bruselu list, v ktorom vysvetľujú, prečo je rozšírenie plynovodu Nord Stream proti záujmom Európskej únie. Projekt Nord Stream 2, na ktorom sa dohodli firmy zo západu Európy spoločne s ruskou firmou Gazprom, podľa nich nie je v súlade s právom, s reguláciami EÚ a s celkovou filozofiou vytvorenia jednotného energetického trhu v únii. Konečné rozhodnutie má však urobiť Európska komisia.


Ruská firma Gazprom dodáva plyn do Nemecka cez Baltské more prostredníctvom plynovodu Nord Stream. V septembri Gazprom vytvoril konzorcium so spoločnosťami E.ON, BASF/Wintershall, OMV, ENGIE a Royal Dutch Shell s cieľom vybudovať plynovod Nord Stream 2, ktorý by umožnil Rusku do roku 2019 úplne obísť Ukrajinu a tým pádom aj Slovensko. Trasa Nord Stream 2 by kapacitu plynovodu zdvojnásobila na 110 miliárd kubických metrov ročne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies