Petíciu za študentské pôžičky podpísalo už vyše 2-tisíc ľudí

NETKY.SK • 7 December 2015, 11:18 • 2 min
Petíciu za študentské pôžičky podpísalo už vyše 2-tisíc ľudí

BRATISLAVA - Petíciu za záchranu systému študentských pôžičiek už podpísalo vyše 2-tisíc ľudí. Vládu SR žiadajú, aby urýchlene konala, pretože v súčasnosti už 99 percent študentov vysokých škôl nemôže získať výhodnú štátnu pôžičku. Informoval o tom člen petičného výboru Patrik Lučan.

slovakia

left justify in out

Fond na podporu vzdelávania zápasí podľa iniciátorov petície s akútnym nedostatkom financií, čo sa odzrkadľuje v dramaticky sa znižujúcom počte schválených žiadostí. Ako uvádza Lučan, zo 175-tisíc vysokoškolákov nemá šancu získať štátnu pôžičku 99 percent z nich, a to ani v prípade, že sú na finančnú pomoc odkázaní.


Výdavky na zabezpečenie základných potrieb študentov, ako sú ubytovanie, strava a doprava, stoja podľa Lučana mladých ľudí 2 500 eur ročne. Internetový portál Študentské financie spolu so Študentskou radou vysokých škôl a Asociáciou doktorandov Slovenska zbierajú podpisy pod petíciu, ktorou vyzývajú vládu, aby urýchlene odoslala na účet Fondu na podporu vzdelávania 10 miliónov eur. Inak podľa iniciátorov študentské pôžičky na Slovensku prakticky zaniknú.


"Aj ja som ako študentka využila túto možnosť, lebo štúdium bolo pre mňa dôležité a venovať čas brigádam popri škole nebolo práve vždy jednoduché. Pôžička v danom čase pomohla, pomohla najmä mne, ale rovnako aj mojim rodičom a rodine, ktorých som odbremenila od nákladov na moje štúdium," tvrdí jedna z iniciátoriek výzvy Veronika Trstianska.


Podpisy pod petíciu zbierajú online od novembra na internetovej stránke www.studentskefinancie.sk/peticia. V minulom akademickom roku prišlo od študentov na fond 2 729 žiadostí o pôžičku v celkovej výške 6,29 milióna eur, uzavreli 1 906 zmlúv a vyplatili študentom 4,41 milióna eur. Tento rok Rada Fondu na podporu vzdelávania schválila 1 482 žiadostí o pôžičku pre študentov vo výške 3 497 100 eur. Ako informovala vedúca oddelenia správy fondu Katarína Mokráňová, fondu doručili 2 419 žiadostí o pôžičku pre študentov vo výške viac ako 5,7 milióna eur. Fond mal pritom k dispozícii na študentské pôžičky 3,5 milióna eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies