Peter Sagan víťazom 1. etapy, v špurte zdolal Cancellaru - SÚHRN

NETKY.SK • 1 Júl 2012, 21:13 • 2 min
Peter Sagan víťazom 1. etapy, v špurte zdolal Cancellaru - SÚHRN

Peter Sagan víťazom 1. etapy, v špurte zdolal Cancellaru - SÚHRN - Ostatné športy Slovenský cyklista Peter Sagan (Liquigas) vyhral v čase 4 58 19 h 1.

slovakia

left justify in out

img

Slovenský cyklista Peter Sagan (Liquigas) vyhral v čase 4:58:19 h 1. etapu cyklistických pretekov 99. ročníka Tour de France a zaznamenal tak svoj premiérový úspech na tomto prestížnom podujatí. Nedeľný úsek viedol z Liege do Seraingu a meral 198 km. Na druhom mieste skončil Švajčiar Fabian Cancellara (RadioShack-NissanTrek) a tretí Nór Edvald Boasson-Hagen (Sky). Trojica unikla pelotónu 1,5 km pred cieľom v záverečnom stúpaní do Seraingu. V žltom tričku zostáva švajčiarsky víťaz sobotňajšieho prológu, ktorému 22-ročný Slovák uchmatol vavríny v strhujúcom finále. Sagan figuruje v priebežnom poradí na 23. mieste (+24 s) a navyše si v prvej rýchlostnej prémii pripísal štyri body. "Dnes to bolo oveľa lepšie ako počas prológu, ktorý mi nevyšiel. Išiel som s cieľom, aby som v úvodnej etape uspel. Musím však povedať, že som sa necítil v prvých kilometroch dobre, ale postupne sa to zlepšilo a bol som v pohode. V etape ťahali najviac chlapci z RadioShack, pochopiteľne, veď ich Cancellara bol v žltom drese," sprostredkoval slová Sagana, ktorý dosiahol najväčší úspech v doterajšej kariére, jeho manažér Jozef Korbel. Záver bol podľa slov jazdca Liquigasu dramatický a nervózny: "Boli aj pády, tak som sa držal vpredu. Najskôr zaútočil Chavanel a vedel som, že skúsi niečo na záver. Mal šancu atakovať v najťažšom úseku stúpania, čo aj využil. Skúsil som ísť hneď za ním a nevyšlo to. Tak som si povedal – nech ho dotiahneme v balíku. Posledné metre nastúpil výborný Cancellara, čo sme tiež v tíme predpokladali, lebo mu vyšiel prológ. Zavesil som sa mu hneď do háku, čo ho aj hnevalo a napokon to skvele vyšlo. V špurte som ho predbehol, zvíťazil som a som nesmierne rád, že hneď v mojej premiére na Tour de France som vyhral. Musím poďakovať celému tímu, lebo na rovine pracovali úžasne a výdatne mi pomohli k prvenstvu. Teraz si idem oddýchnuť, vychutnať triumf a pripraviť sa na ďalšiu etapu." Peter Velits z tímu Omega Pharma – Quick Step skončil na 100. priečke (+1:52 min), jeho brat – dvojča Martin na 188. mieste (+4:13 min). V priebežnom poradí im patrí 98. (+2:09 min), a 188. priečka (4:49 min). Niekoľko kilometrov po štarte sa dostalo do úniku sexteto v zložení Yohann Gene, Pablo Urtasun Perez, Maxime Bouet, Nicolas Edet, Anthony Delaplace a Michael Morkov. Skupinka si udržiavala zhruba trojminútový náskok, no osem kilometrov pred cieľom ju pelotón pohltil. Pondelková rovinatá 2. etapa z Vise do Tournai (207 km) umožní vyniknúť šprintérom. Informovala agentúra dpa.
Výsledky: 1. etapa, Liege – Seraing (198 km): 1. Peter SAGAN (SR/Liquigas-Cannondale) 4:58:19 h, 2. Fabian Cancellara (Švajč./RadioShack-Nissan), 3. Edvald Boasson Hagen (Nór./Sky Procycling), 4. Philippe Gilbert (Belg./BMC Racing), 5. Bauke Mollema (Hol./Rabobank), 6. Alejandro Valverde (Šp./Movistar), 7. Robert Gesink (Hol./Rabobank), 8. Daniel Martin (Ír./Garmin-Sharp-Barracuda), 9. Ryder Hesjedal (Kan./Garmin-Sharp-Barracuda), 10. Dries Devenyns (Belg./Omega Pharma-QuickStep) všetci rovnaký čas ako víťaz, …100. Peter VELITS (SR/Omega Pharma-QuickStep) +1:52 min, 188. Martin VELITS (SR/Omega Pharma-QuickStep) +4:13
Priebežné poradie: 1. Fabian Cancellara (Švajč./RadioShack-Nissan) 5:05:32 h, 2. Bradley Wiggins (V.Brit./Sky Procycling) +7 s, 3. Sylvain Chavanel (Fr./Omega Pharma-QuickStep) rovnaký čas, 4. Tejay Van Garderen (USA/BMC Racing) +10, 5. Edvald Boasoon Hagen (Nór./Sky Procycling) +11, 6. Denis Meňšov (Rus./Katuša) +13, 7. Philippe Gilbert (Belg./BMC Racing) rovnaký čas, 8. Cadel Evans (Austr./BMC Racing) +17, 9. Vincenzo Nibali (Tal./Liquigas-Cannondale) +18, 10. Ryder Hesjedal (Kan./Garmin-Sharp-Barracuda) rovnaký čas, …23. Peter SAGAN (SR/Liquigas-Cannondale) +24, …98. Peter VELITS (SR/Omega Pharma-QuickStep) +2:09 min, 188. Martin VELITS (SR/Omega Pharma-QuickStep) +4:49.

Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies