Pápežská komisia sa chce zamerať na zodpovednosť kňazov a blaho dieťaťa

NETKY.SK • 3 Máj 2014, 16:55 • 2 min
Pápežská komisia sa chce zamerať na zodpovednosť kňazov a blaho dieťaťa

VATIKÁN - Osemčlenná poradná Pápežská komisia na ochranu mladistvých, zameraná na boj s pedofíliou, ktorú dal vytvoriť pápež František, dnes po ukončení svojho prvého zasadnutia vo Vatikáne konštatovala, že prioritou pri každom rozhodovaní musí byť blaho dieťaťa.

slovakia

left justify in out

 Podľa komentátorov ide o dôležité rozhodnutie aj vzhľadom na to, že zástupcovia Vatikánu v pondelok predstúpia pred osobitnú komisiu OSN práve kvôli zneužívaniu detí cirkevnými predstaviteľmi.
      

Prvé stretnutie komisie, vytvorenej v marci, malo za úlohu vypracovať finálnu podobu jej štruktúry, spresniť účel a kompetencie a prípadne aj doplniť jej zloženie o ďalších členov z rôznych častí sveta.
      

V záverečnom komuniké zo zasadnutia sa uvádza, že komisia chce prísť so špecifickými návrhmi, ktoré by podporili pochopenie tragických dôsledkov sexuálneho zneužívania a "zničujúce dôsledky skutočnosti, že obeti nikto nenačúva, nevšíma si podozrivé skutočnosti a nepodporuje obeť a jej príbuzných". Komisia konštatovala aj pretrvávajúce ignorovanie a popieranie sexuálnych zločinov v istých častiach sveta. 
      

Bostonský kardinál Sean O'Malley, ktorý je jedným z ôsmich členov komisie, nedávno uviedol, že komisia je odhodlaná vypracovať "jasné a účinné protokoly", na základe ktorých by sa vinníci na všetkých úrovniach mali zodpovedať za svoje činy. 
      

Členka komisie Marie Collinsová, ktorá sa ako dieťa stala obeťou sexuálneho útoku kňaza, uviedla, že prvé zasadnutie bolo osožné, najmä pokiaľ ide o diskusiu o zodpovednosti páchateľov sexuálne motivovaných zločinov. "Vieme veľmi presne, kam chceme smerovať," dodala. 
      

Výbor OSN proti mučeniu sa bude začiatkom budúceho týždňa zaoberať zločinmi pedofílie - znásilneniami a sexuálnym zneužívaním, ktoré sú podľa právnych expertov z pohľadu medzinárodného práva prípadmi mučenia. 
      

Výbor OSN v januári deklaroval, že Vatikán pri riešení prípadov zneužívania sexuálneho detí kňazmi neprijal adekvátne opatrenia. Pápež František, ktorý v apríli požiadal o odpustenie za pedofilné zločiny, uviedol, že "necúvneme, pokiaľ ide o tresty, ktoré by mali byť prijaté". Dodal, že tieto sankcie by mali byť, naopak, "veľmi prísne".    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies