Pápež vyzval na pôde VZ OSN na spravodlivejšie usporiadanie sveta

NETKY.SK • 25 September 2015, 17:31 • 2 min
Pápež vyzval na pôde VZ OSN na spravodlivejšie usporiadanie sveta

NEW YORK - Pápež František vystúpil dnes pred svetovými štátnikmi na pôde Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN), kde poukázal na potrebu presadzovať "väčšiu rovnosť" medzi krajinami a obmedziť zneužívanie moci.

slovakia

left justify in out

"Skúsenosti z posledných 70 rokov... jasne ukazujú, že reforma a prispôsobenie sa dobe sú vždy nutné pri sledovaní konečného cieľa, ktorým je priznanie podielu a skutočného a spravodlivého vplyvu v rozhodovacích procesoch všetkým krajinám bez výnimky," cituje agentúra DPA z pápežovho vystúpenia na úvod tohtoročnej všeobecnej rozpravy VZ OSN v New Yorku.


František tiež vyjadril pochvalu OSN za to, že počas svojej 70-ročnej existencie dosiahla pokrok v oblasti ľudských práv a vytvorila medzinárodné normy, čím "pomohla rozptýliť temnotu zmätku vyvolaného nespútanými ambíciami a kolektívnymi formami sebectva".


"Iste, zostáva ešte vyriešiť mnohé vážne problémy, avšak je zrejmé, že bez všetkých týchto zásahov na medzinárodnej úrovni by ľudstvo nebolo schopné prežiť neobmedzené využívanie svojich vlastných možností," cituje Františka DPA.


Pápež počas vystúpenia pred svetovými lídrami taktiež vyjadril názor, že honba za materiálnymi ziskami a mocou viedla k zničeniu pozemských prírodných zdrojov na úkor obyvateľov žijúcich v hlbokej chudobe. Hovoril pritom o "práve na životné prostredie", ktoré podľa neho ľudstvo nesmie zneužívať, uviedli agentúry Reuters a AP.


Pred Františkom sa účastníkom zasadnutia v newyorskom sídle OSN prihovoril jej generálny tajomník Pan Ki-mun, ktorý označil pápežovo vystúpenie za historické, keďže si ho vypočulo rekordných 154 hláv štátov alebo vlád.


Pri príležitosti pápežovej návštevy pred budovami OSN v New Yorku vôbec prvýkrát vyvesili vlajku Vatikánu, ktorý nie je členom tejto svetovej organizácie, má však štatút stáleho pozorovateľského štátu. Stalo sa tak vďaka iniciatíve Palestíny, ktorá je v štruktúre OSN takisto nečlenským pozorovateľským štátom.
Pápež František priletel do New Yorku v noci nadnes z Washingtonu v rámci svojej deväťdňovej návštevy Spojených štátov. Najľudnatejšie mesto USA už pred siedmimi rokmi hostilo pápeža Benedikta XVI. a v roku 1995 jeho predchodcu Jána Pavla II.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies