Pápež: Boh bude súdiť bohatých a mocných, ako sa starali o chudobných a Zem

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 09:43 • 2 min
Pápež: Boh bude súdiť bohatých a mocných, ako sa starali o chudobných a Zem

VATIKÁN - Pápež František v utorok večer v Bazilike sv. Petra otvoril 20. generálne zhromaždenie organizácie Caritas Internationalis, ktorá združuje Charity z celého sveta.

slovakia

left justify in out

Vyše 300 delegátov zo 160 krajín bude v Ríme rokovať do 17. mája, potom sa presunú do Milána, kde sa 19. mája uskutoční Deň Charity v rámci Svetovej výstavy EXPO 2015. Ako informoval Vatikánsky rozhlas, diskusia sa bude viesť na tému "Jedna ľudská rodina a starostlivosť o ľudské stvorenie". Zároveň majú účastníci konferencie definovať program organizácie na najbližšie štyri roky a zvoliť nové predsedníctvo.

 

Odstupujúci predseda Caritas Internationalis, kardinál Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga, na utorkovej tlačovej konferencii upozornil, že na zhromaždení nejde len o vytýčenie programu na ďalšie obdobie, ale aj o to, ako reagovať na pápežovu výzvu a vytvárať chudobnú cirkev pre chudobných. Honduraský kardinál upozornil, že téma generálneho zasadnutia sa viaže na chystanú pápežovu "ekologickú encykliku".

 

Charita podľa kardinála nesmie poľaviť vo svojom záujme o duchovnú chudobu súčasnej spoločnosti. Generálne zhromaždenie sa aj preto bude "zaoberať svetom, ktorý trpí, kde sa za všeobecnej ľahostajnosti bojuje, kde sú prenasledovaní a vraždení kresťania". Pripomenul, že na Blízky východ, Stredoafrickú republiku, Južný Sudán a Ukrajinu, a ani na Nepál neslobodno zabúdať.

 

Upozornil, že charita je súčasťou cirkvi a má osobitnú úlohu - primať celú cirkev, aby sa zaoberala chudobnými.

Pápež vo svojej kázni, ktorú si v utorok vypočuli delegáti generálneho zhromaždenia, upozornil "bohatých a mocných, že Boh ich bude súdiť, či nakŕmili chudobných a starali sa o Zem".

 

Uviedol, že na Zemi sa vyrába dostatok potravín pre všetkých, ale "zdá sa, že chýba vôľa podeliť sa o ne. (Treba) prestrieť stôl pre všetkých a žiadať stôl pre každého. Urobiť všetko, čo je v našich silách, aby všetci mali čo jesť, ale pripomenúť aj mocným tohto sveta, že jedného dňa ich bude súdiť Boh a on rozhodne, či sa skutočne pokúsili nakŕmiť všetkých a či pracovali pre to, aby životné prostredie nebolo zničené".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies