Predseda Valného zhromaždenia Lajčák pozorne sleduje vývoj v Sýrii

NETKY.SK • 16 Apríl 2018, 06:00 • 2 min
Predseda Valného zhromaždenia Lajčák pozorne sleduje vývoj v Sýrii

NEW YORK - Predseda Valného zhromaždenia OSN Miroslav Lajčák pozorne sleduje posledný vývoj situácie v Sýrii vrátane spoločnej vojenskej operácie Spojených štátov, Británie a Francúzska. Informoval hovorca predsedu Valného zhromaždenia OSN Brenden Varma.

slovakia

left justify in out

"Sýria v súčasnosti predstavuje najväčší problém pre medzinárodný mier a bezpečnosť. Predseda vo svetle tejto humanitárnej tragédie, ktorá v Sýrii stále pokračuje, vyzýva na obnovenie diplomacie, rozsiahle rokovania a zdvojnásobené úsilie dosiahnuť politické riešenie. Predseda tiež vyzýva všetky strany, aby zachovali umiernenosť a dialóg," uviedol hovorca.

 

"Predseda upozorňuje, že členské štáty na základe Charty OSN poverili Bezpečnostnú radu hlavnou zodpovednosťou za uchovávanie medzinárodného mieru a bezpečnosti. V tomto ohľade predseda dúfa, že členovia Bezpečnostnej rady čo najskôr nájdu zhodu ohľadom danej záležitosti," vyhlásil Varma.

 

"Miroslav Lajčák je naďalej zásadne proti použitiu chemických zbraní za akýchkoľvek okolností a prízvukuje, že ich nasadenie proti nevinným civilistom je vojnovým zločinom a závažným porušením medzinárodného práva. Všetky takéto prípady by sa mali okamžite vyšetriť a páchatelia musia byť stíhaní," uzavrel hovorca.

 

Sýrske mesto Dúmá sa stalo minulý týždeň miestom údajného chemického útoku, ktorý podnietil USA, Britániu a Francúzsko k uskutočneniu sobotných leteckých a raketových útokov v Sýrii. K týmto útokom došlo niekoľko hodín pred tým, ako mali na miesto údajného chemického útoku doraziť inšpektori z OPCW.

 

Útoky boli podľa oficiálnych zdrojov zúčastnených krajín zamerané na "hlavné výskumné centrum" sýrskeho programu chemických zbraní a na "dve dôležité výrobné lokality". Sýria i jeho spojenec Rusko boli o operácii vopred informovaní. Pri zásahu, ktorý trval približne hodinu a pol, nedošlo k žiadnym úmrtiam.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies