OSN nabáda iracký parlament, aby si zvolil kľúčových predstaviteľov štátu

NETKY.SK • 12 Júl 2014, 14:38 • 2 min
OSN nabáda iracký parlament, aby si zvolil kľúčových predstaviteľov štátu

BAGDAD - Zástupca OSN v Iraku Nikolaj Mladenov dnes povedal, že ak rozdelený iracký parlament na svojom nasledujúcom zasadaní naplánovanom na nedeľu nevytvorí vládu, v krajine môže zavládnuť chaos, napísala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Mladenov zároveň vyzval všetkých poslancov, aby sa parlamentnej schôdze zúčastnili.
      

Nedostatok pokroku v procese voľby troch kľúčových predstaviteľov štátu - prezidenta, premiéra a predsedu parlamentu - "len poslúži záujmom tých, ktorí si želajú rozdelenie irackého ľudu a zmarenie jeho nádeje na mier a prosperitu", uviedol vo svojom vyhlásení Mladenov.
      

Ustanovujúca schôdza nového parlamentu, ktorá sa po jeho aprílovom zvolení uskutočnila pred týždňom 1. júla, nepriniesla žiaden pokrok v otázke zostavovania vlády, pretože rokovanie opustili kurdskí a sunnitskí poslanci. 
      

Tí ako dôvod svojho konania uviedli neschopnosť šiitských moslimov zhodnúť sa na tom, kto bude zastávať funkciu premiéra, ktorá od roku 2003, keď padol režim Saddáma Husajna, tradične patrí šiitom. Funkcia predsedu parlamentu pripadá sunnitom a prevažne čestná funkcia prezidenta Kurdom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies