Orchester VIRTUOSO nadchol košických poslucháčov

NETKY.SK • 30 Jún 2013, 11:15 • 2 min
Orchester VIRTUOSO nadchol košických poslucháčov

KOŠICE – Nadšeným standing ovations skončil v sobotu krst ohňom pre Národný mládežnícky orchester VIRTUOSO počas otváracieho premiérového koncertu jubilejného 5. ročníka Medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník – Eurochestries Slovakia 2013. Nadšenie mladých umelcov, ktorí prvýkrát svoj program skúšali necelý týždeň pred koncertom, nakazilo aj publikum najmä pri známych melódiách z filmov či operiet. Práve premiéra VIRTUOSA priniesla do tradičného otváracieho festivalu úplne nový náboj.

slovakia

left justify in out

„Som veľmi rád, že v tomto roku, takom významnom pre Košice, ktoré získali titul Európske hlavné mesto kultúry 2013, sa v našom meste opäť stretávajú mladí ľudia, ktorých spája láska k hudbe,“ povedal pri otvorení festivalu primátor Košíc Richard Raši. Ako doplnila riaditeľka francúzskej federácie Eurochestries Anne Bernard, je viac ako pozitívne, že tradícia festivalu Eurochestries sa v Košiciach vďaka orchestru Musica Iuvenalis a jeho umeleckému vedúcemu Igorovi Dohovičovi udržala. „V tomto roku sa organizujú dovedna štyri festivaly Eurochestries, okrem Slovenska aj v Brazílii či Francúzsku, samostatné koncertné podujatia budú ešte v Rusku, Španielsku či kanadskom Quebecu,“ doplnila Anne Bernard. 

Ako informoval mediálny manažér festivalu Svjatoslav Dohovič, úvod festivalu obstarali domáci tanečný orchester Klasik Band a Musica Iuvenalis spoločne s miešaným zborom HARMONIA Sliezskej univerzity z poľského mesta Cieszyn. Potom už prišli veľké chvíle novozaloženého orchestra VIRTUOSO. Ten vznikol spojením talentovaných detí z ôsmich slovenských krajských miest. „Myšlienka celého projektu dozrievala niekoľko rokov. Inšpirovali sme sa podobným projektom vo Venezuele, kde práve cez hudbu pomáhajú deťom zo sociálne slabších vrstiev dostať sa v živote niekde inde. Prispôsobili sme ho našim podmienkam a oslovili Igora Dohoviča. Teraz po koncerte, keď som ešte plná emócií, musím povedať, že to bola výborná voľba,“ uviedla po koncerte Mária Bejdová z Nadácie HB Reavis, ktorá projekt Národného symfonického orchestra VIRTUOSO zastrešuje. Nadšený bol aj riaditeľ Šengenského poludníka a zároveň hlavný dirigent VIRTUOSA Igor Dohovič. „VIRTUOSO a Šengenský poludník majú veľa spoločného. V oboch prípadoch sa cez hudbu spájajú mladí ľudia,“ povedal Igor Dohovič, ktorý sa spolu s deťmi na pódiu vynikajúco zabával. VIRTUOSO sa počas leta predstaví ešte na dvoch koncertoch – 12. júla na Hlavnom námestí v Bratislave a o deň neskôr na trenčianskom letisku v rámci programu tohtoročného festivalu. Festival Šengenský poludník od dnes pokračuje koncertmi jednotlivých účastníkov. Ten prvý bude v posledný júnový deň v Rímskokatolíckom kostole v Novom Smokovci, kde sa predstaví miešaný zbor HARMONIA Sliezskej univerzity v poľskom Cieszyne, ktorý patrí do širšej svetovej špičky akademických speváckych zborov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies