Orbán vyzýva na ochranu Maďarska: Tlak Bruselu znamená pre krajinu viaceré riziká

NETKY.SK • 20 Február 2017, 16:04 • 2 min
Orbán vyzýva na ochranu Maďarska: Tlak Bruselu znamená pre krajinu viaceré riziká

BUDAPEŠŤ - Maďarsko bude v roku 2017 čeliť viacerým rizikám: okrem ilegálnej migrácie to bude zasahovanie do vnútorných záležitostí, ako aj tlak z Európskej únie. Podľa agentúry MTI to povedal dnes v Budapešti na úvod jarnej schôdze parlamentu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

slovakia

left justify in out

"Vláda identifikovala v roku 2017 päť rizík. Prvým je odpor EÚ voči znižovaniu režijných nákladov domácností, druhým je ilegálna migrácia, tretím pokus o ovplyvňovanie našej politiky prostredníctvom občianskych združení financovaných zo zahraničia, ďalej to budú prekážky, ktoré nám bude klásť Brusel v ďalšom znižovaní daní a v podporných programoch vytvárania pracovných miest," vyjadril sa premiér.

 

Vláda podľa jeho slov pripravila opatrenia na odvrátenie týchto rizík. Orbán vyzval poslancov k zomknutiu sa, aby sa podarilo spoločnými silami ochrániť Maďarsko a jeho národné záujmy.

 

Predseda vlády z vlaňajších výsledkov maďarskej ekonomiky vyzdvihol zníženie štátneho dlhu na 74 percent hrubého domáceho produktu (HDP). Podotkol, že miera nezamestnanosti sa s hodnotou 4,4 percenta dostala v poslednom štvrťroku 2016 na rekordne nízku úroveň, a dodal, že odtiaľ je už iba malý krok k plnej zamestnanosti.

Po vlaňajšom dvojpercentnom raste HDP vláda podľa Orbána očakáva tento rok 4,1-percentný a budúci rok 4,3-percentný rast ekonomiky.

 

V roku 2016 chce vláda pokračovať v znižovaní zdanenia práce, pričom rozšírenie daňových úľav sa dotkne najmä rodín s viacerými deťmi. Ďalej porastie minimálna mzda, ako aj mzdy vo vysokom školstve, v župných úradoch, v armáde, polícii i v zdravotníctve.

 

"V období od roku 2010 do roku 2016 bola miera rastu HDP i spotreby v Maďarsku vyššia ako priemer eurozóny, miera zamestnanosti bola priaznivejšia než priemerná miera v EÚ. Maďarsko si vybudovalo v uvedenom období nevídanú šancu, ktorú nesmieme prepásť," uzavrel Orbán, ktorý vyzval parlamentné strany, aby túto historickú dimenziu vzali do úvahy pri vytváraní svojej politiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies