Orbán: Vláda musí podporovať Európu národov, a nie Spojené štáty európske

NETKY.SK • 10 Apríl 2018, 14:40 • 2 min
Orbán: Vláda musí podporovať Európu národov, a nie Spojené štáty európske

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda musí podporovať Európu národov, a nie Spojené štáty európske, vyhlásil v utorok predseda maďarskej vlády a vládnej strany Fidesz Viktor Orbán na medzinárodnej tlačovej konferencii v Budapešti.

slovakia

left justify in out

Premiér pripomenul, že maďarskí voliči sa v nedeľňajších parlamentných voľbách rozhodli pre maďarskú suverenitu. "Maďari dali najavo, že iba oni môžu rozhodnúť o tom, s kým chcú spolu žiť vo svojej krajine. Toto rozhodnutie nás zaväzuje," dodal Orbán.

 

V súvislosti s budúcim kabinetom zdôraznil, že doterajšia vláda svoje pôsobenie skončila a vznikne vláda nová, ktorá bude mať sčasti nové personálne zloženie i novú štruktúru. "Predsedníctvo Fideszu ma poverilo, aby som začal pracovať na kreovaní vlády," poznamenal premiér s tým, že si to vyžiada tri až štyri týždne.

 

Pri aktuálnom stave spracovania výsledkov parlamentných volieb (99 percent) Fidesz a jeho menší spojenec, Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP), si v 199-člennom zákonodarnom zbore zabezpečili 134 kresiel, čo je minimum potrebné pre ústavnú dvojtretinovú väčšinu.

 

Pravicovému a nacionalistickému Jobbiku tieto výsledky pripisujú 25 mandátov, opozičný blok Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a strany Dialóg (Párbeszéd) nasleduje s 20 kreslami, ľavicovo-liberálna Demokratická koalícia (DK) s deviatimi a ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP) s ôsmimi mandátmi. Konečné výsledky budú zverejnené koncom tohto týždňa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies