Opozícia je pri majetkových priznaniach skeptická, Číž si verí

NETKY.SK • 28 Máj 2015, 16:03 • 2 min
Opozícia je pri majetkových priznaniach skeptická, Číž si verí

BRATISLAVA - Opoziční poslanci sú skeptickí voči tomu, že verejní funkcionári budú už v roku 2016 podávať majetkové priznania podľa prísnejších pravidiel.

slovakia

left justify in out

Povedali to po dnešnom rokovaní pracovnej skupiny pod vedením Miroslava Číža (Smer-SD), ktorá sa okrem majetkových priznaní zaoberá aj zmenou rokovacieho poriadku, zákona o poslancoch a etickým kódexom poslanca. Na druhej strane Číž verí, že zmeny budú schválené tak, aby mohli platiť od nového roka.

 

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár upozornil, že na najbližšie júnové zasadnutie pléna sa zákony nedostanú, lebo termín na predkladanie návrhov uplynie už v piatok (29.5.). Potom budú už len dve schôdze v roku 2015 a jedna pred voľbami v roku 2016. "Nič nie je tak pripravené, aby sa to teraz na jún stihlo. Bolo nám povedané, že niekedy do 10. júna pripravia paragrafové znenie a rozdajú nám to," uviedol Bugár. Šéf Mostu-Híd tiež pripomenul, že dohoda na nových majetkových priznaniach už bola, ale Smer-SD ustúpil.

 

On sám za dôležitejšie, ako zmenu majetkových priznaní, považuje novelizáciu rokovacieho poriadku. Bugár vidí ako dôležitú zmenu v tom, že keď je nejaký poslanec prihlásený do rozpravy za svoj klub, aby ho svojím vystúpením nemohli predbiehať členovia vlády. Niečo podobné sa udialo napr. aj v stredu (27.5.), keď sa Mikuláš Dzurinda prihlásil do rozpravy k privatizácii Slovenských elektrární, ale k slovu sa dostal až po štyroch hodinách, lebo za rečníckym pultom sa striedali členovia vlády. Tí môžu podľa súčasných pravidiel vystúpiť kedykoľvek k čomukoľvek.

 

Ani Martin Poliačik (SaS) neverí, že majetkové priznania sa v marci 2016 budú podávať po novom. "Veľmi veľké šance nevidím. Technicky to reálne je, ale celé je to tom, či Smer-SD dostojí svojmu slovu a príde s reálnym zlepšením situácie, alebo len bude predstierať činnosť. Potom sa dostaneme k voľbám a ostane to na ďalší parlament," myslí si.

 

Číž však sľubuje promptné konanie. Už do konca budúceho týždňa majú poslanci dostať paragrafové znenie avizovaných zmien a v polovici júna má byť rokovanie. Návrhy majú byť hotové tak, aby sa dostali v prvom čítaní na septembrovú schôdzu a na poslednej novembrovej by boli definitívne schválené.

 

Miroslav Číž zároveň upozornil, že ak sa parlamentné strany nedohodnú, pôjde každá svojou cestou. Smer-SD si totiž môže návrhy schváliť aj sám bez opozície. To, že by napokon nebolo schválené nič, Číž na 90 percent vylúčil. "V každom prípade nejaké riešenia budú, ide len o to, či budú spoločné," dodal.

 

Majetkové priznania verejných funkcionárov sa riešili aj na aktuálnej schôdzi pléna, Smer-SD však návrh novely ústavného zákona o konflikte záujmov nepodporil. Na pôvodnom znení novely pritom participovali aj poslanci vládnej strany, neskôr si to rozmysleli a ohlásili, že prídu s vlastnou úpravou. Teraz sa opäť začali rokovania naprieč celým politickým spektrom pod vedením Číža.

 

Verejní funkcionári v majetkovom priznaní uvádzajú celkové príjmy za výkon verejnej funkcie za predošlý rok, prípadne aj iné príjmy. Zverejňujú tiež zoznam svojho nehnuteľného a hnuteľného majetku, avšak bez konkrétností. Po novom z nich malo byť zrejmé, auto akej značky funkcionár vlastní, ako aj dátum jeho kúpy, mala tam byť uvedená aj banka, v ktorej má účet, či meno spoločnosti, v ktorej má obchodný podiel. A aby nemohla väčšina stopnúť proces kontroly voči verejnému funkcionárovi, menšina mala dostať právo obrátiť sa na Ústavný súd SR, ktorý bude mať posledné slovo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies