Brusel nariadil očipovanie každej krabičky cigariet. Myslí si, že takto zabráni šíreniu falzifikátov

NETKY.SK • 6 Február 2018, 10:20 • 2 min
Brusel nariadil očipovanie každej krabičky cigariet. Myslí si, že takto zabráni šíreniu falzifikátov

BRUSEL – Európsky tabakový priemysel čaká veľká rana z Bruselu. Od 20. mája sa bude sledovať pohyb každej cigaretovej krabičky, teda od jej výroby v továrni až po okamžik, kedy skončí na pultoch v predajniach.

slovakia

left justify in out

Celý systém pritom zaplatia tabakoví výrobcovia a distribútori. Tento krok Bruselu sa pravdepodobne premietne na cenách, ktoré v konečnom dôsledku zaplatia samotní spotrebitelia, pričom sa podľa neho zamedzí pašovaniu a falzifikátom.

 

Cigaretová krabička, kartón či samotná paleta dostanú špeciálny kód. Ten sa bude skenovať a posielať do systému pri každom pohybe tovaru od výrobcov k distribútorom, medzi skladmi až do trafík. Každý výrobca a distribútor bude musieť vybudovať obrovské databázy, nainštalovať rôzne programy, nakúpiť počítače a čítačky kódov. V neposlednom rade aj dostatočne vyškoliť personál.

 

Dôvod, prečo Brusel pristúpil k takýmto opatreniam, je pašovanie cigariet a boj proti falzifikátom. V Európe predstavuje podiel nelegálnych cigariet na celkovej spotrebe približne jednu desatinu. Krajiny EÚ kvôli tomuto prichádzajú o miliardy eur ročne. Na základe výsledkov poradenskej spoločnosti KPMG v roku 2016 sa ulialo približne 10,2 miliardy na daniach. Európska komisia ráta s tým, že prísne opatrenia znížia výskyt nelegálnych tabakových výrobkov o jednu pätinu, čo pomôže výrobcom, ktorý obchodujú legálne.

 

„Umožní to sledovať legálne tabakové výrobky, z ktorých sa v určitom okamžiku stávajú nelegálne,“ uviedla Katerina Apostolova, hovorkyňa pre oblasť zdravia a potravinovej bezpečnosti EK. Hovorkyňa tým myslela falošné exporty, keď sa legálne vyrobený tovar pašuje v rámci EÚ z krajín s nižšou spotrebnou daňou do štátov s vyššími daňami. Takýmto spôsobom prichádzajú krajiny s drahšími cigaretami o spotrebnú daň.

 

Špeciálne kódy s bezpečnostnými prvkami na krabičkách majú zároveň slúžiť ako ochrana pred falzifikátmi. Podľa Apostolovej sa uľahčí práca aj samotným colníkom, ktorí budú vedieť ľahšie rozpoznať originál od podvrhu. 

 

Výrobcom cigariet sa opatrenie veľmi nepozdáva, pochybujú o tom, že skutočne dôjde k úbytku nelegálnej konkurencie. „Namiesto toho, aby sa opatrenie zameralo na nezákonné obchodovanie s tabakom pochádzajúceho z mimo Európskej únie, došlo k vytvoreniu extrémne komplikovanému a nákladnému riešeniu, ktoré monitoruje pohyb výrobkov v rámci EÚ,“ okomentovala Jiří Hauptmann zo spoločnosti distribuujúcej značku Camel a Winston.   

 

Momentálne nie sú známe náklady, ktoré budú musieť výrobcovia cigariet vynaložiť na spustenie avizovaného systému. Spochybňujú aj to, že colníkom sa uľahčí práca pri odhaľovaní nelegálneho obchodovania, aj naďalej budú musieť vykonávať fyzické kontroly skladov a v trafikách. Vlastné kódy už dnes používa spoločnosť Philip Morris.

 

Nelegálne obchodovanie s tabakom nie je len o veľkých dodávkach prostredníctvom kamiónovej prepravy, čoraz viac sa využívajú osobné vozidlá či dodávky. Falzifikáty sa tak dostanú do trafík, tržníc alebo sa preferuje podpultový predaj v malých obchodoch. Momentálne sa čaká na vyhlášku, ktorá zadefinuje európsku smernicu, ako by mal systém presne fungovať a bude nastavený.

 

Času je pritom málo, na spustenie majú výrobcovia iba jeden rok. Tí sa obávajú, že nebudú mať dostatok času naplniť všetky požiadavky. Zároveň ani nie je jasné, kto to celé zaplatí. V smernici sa iba uvádza, že všetok potrebný hardware a software poskytnú výrobcovia, teda aj programy a čítačky distribútorom. Či za poplatok alebo zdarma sa neuvádza.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies