Odvolali muža zodpovedného za vyšetrovanie internetovej kriminality v Taliansku

NETKY.SK • 11 Január 2017, 18:22 • 2 min
Odvolali muža zodpovedného za vyšetrovanie internetovej kriminality v Taliansku

RÍM - Roberto Di Legami, ktorý ešte v utorok informoval o zadržaní dvoch osôb podozrivých z nezákonného získavania materiálov súvisiacich so známymi politikmi a podnikateľmi a ktorý bol zodpovedný za vyšetrovanie prípadov internetovej kriminality, už nie je vo funkcii.

slovakia

left justify in out

Podľa slov vedúceho predstaviteľa talianskej polície Franca Gabrielliho, ktorý ho odvolal z funkcie, mal predmetný prípad podceniť a zanedbať komunikáciu.

 

V podozrení z ilegálneho ukladania dôverných informácií o inštitúciách a politických stranách na serveri zhabanom v USA sa ocitli medzičasom zadržaný 45-ročného inžinier a jeho sestra, osobnosti známe vo finančných kruhoch v Ríme, avšak žijúce v Londýne. Obaja čelia obvineniu z krádeže štátneho tajomstva a z hakerstva.

 

Terčom ich záujmu mali byť okrem iných bývalí talianski premiéri Matteo Renzi a Mario Monti, šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi, najvyšší predstaviteľ talianskej daňovej polície Saverio Capolupo, bankár Fabrizio Saccomanni či vatikánsky minister kultúry, kardinál Gianfranco Ravasi.

 

Ako vyplýva zo zaistených dokumentov, hakeri sa ilegálne dostali k 18.000 e-mailovým schránkam. Celkove tak monitorovali život viac ako 20.000 ľudí.

 

Obaja zadržaní, ktorí však všetky obvinenia pri dnešnom výsluchu popreli, mali začať s nezákonnými aktivitami ešte v roku 2012 a pokračovať v nich najmenej do augusta 2016. Zatiaľ nie je jasné, či mali v úmysle vydierať spomínané osobnosti prostredníctvom získaných informácií. Hoci tomu indície nenasvedčujú, potenciálne zámery obvinenej dvojice sa stali predmetom vyšetrovania.

 

Zadržaný muž argumentoval tým, že informácie o prominentoch, nie však dôverné, zhromažďoval zo služobných dôvodov. Podľa vyšetrovateľov ich využil pre firmu Westland Securities, ktorú riadil, pričom sám vyvinul použitý softvér.

 

Talianska opozícia v reakcii na tento škandál požaduje od vlády schválenie prísnejších zákonov o ochrane súkromia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies