Odtučnený prášok zo svrčka domového bude môcť byť v chlebe aj cestovinách

NETKY.SK • 30 Január 2023, 14:54 • 2 min
Odtučnený prášok zo svrčka domového bude môcť byť v chlebe aj cestovinách

Komisia Európskej únie vydala výkonné nariadenie (EÚ) 2023/5 z 3. januára 2023, ktorým povoľuje umiestnenie čiastočne odtučneného prášku zo svrčka domového Acheta domesticus ako novej potraviny na trh. Tým sa tiež mení výkonné nariadenie (EÚ) 2017/2470.

slovakia

left justify in out

V rámci Únie sa môžu umiestňovať na trh iba nové potraviny, ktoré sú povolené a zaradené do únijného zoznamu, ako stanovuje nariadenie (EÚ) 2015/2283. Výkonným nariadením Komisie (EÚ) 2017/2470 sa zriadil únijný zoznam povolených nových potravín.

 

Spoločnosť Cricket One Co. Ltd predložila Komisii žiadosť o umiestnenie čiastočne odtučneného prášku zo svrčka domového Acheta domesticus ako novej potraviny na trh Únie v júli 2019. V žiadosti bola požiadavka povolenia na použitie čiastočne odtučneného prášku vo viacerých potravinách, ako sú viaczrnný chlieb a rožky, cereálne tyčinky, suché premixy na pečenie, sušienky, spracované zemiakové výrobky, pizzy, sušené plnené a neplnené cestoviny, omáčky, jedlá z strukovín a zeleniny, nápoje podobné pivu, čokoládové cukrovinky, orechy, olejnaté semená, snacky a mäsové prípravky pre bežnú populáciu.

 

Po preskúmaní žiadosti Komisia dospela k záveru, že čiastočne odtučnený prášok zo svrčka domového Acheta domesticus spĺňa požiadavky na nové potraviny a môže byť umiestnený na trh Únie. Výkonné nariadenie (EÚ) 2023/5 teda povoľuje umiestnenie čiastočne odtučneného prášku zo svrčka domového Acheta domesticus ako novej potraviny na trh.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies