Odsun z demarkačnej čiary v Donbase by sa mohol začať tento týždeň

NETKY.SK • 22 September 2016, 14:12 • 2 min
Odsun z demarkačnej čiary v Donbase by sa mohol začať tento týždeň

KYJEV - Odsun zbraní od demarkačnej čiary v oblasti ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny sa začne tento týždeň. Podľa agentúry RIA Novosti o tom dnes v Kyjeve informoval Jevhen Marčuk, ktorý v tzv. kontaktnej skupine pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny zastupuje vládu v Kyjeve.

slovakia

left justify in out

Dohoda o odsune zbraní je súčasťou dokumentu podpísaného v stredu v Minsku. Dokument sa týka troch špecifických a presne vymedzených oblastí, pričom jej dodržiavanie budú monitorovať pozorovatelia misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Dohoda predpokladá aj deeskaláciu v oblasti demarkačnej línie a fakticky vytvára podmienky na to, aby sa tam nesmeli používať strelné zbrane. Ráta aj s dôsledným plnením predchádzajúcich dohovorov trojstrannej kontaktnej skupiny o stiahnutí zbraní s kalibrom menej ako 100 milimetrov z demarkačnej čiary.

 

Marčuk dnes spresnil, že prílohou dohody, podpísanej v stredu, je aj harmonogram odsunu, ktorý by mal trvať 13 dní. Dodal, že s odsunom by sa malo začať tento týždeň. Podľa agentúry UNIAN je však v podpísanej dohode zakotvené aj to, že odsunu musí predchádzať sedem dní nepretržitého prímeria.

 

Marčuk upozornil na dôležitosť podpísaného dokumentu, ktorý by v prípade jeho dôsledného plnenia na troch presne stanovených úsekoch demarkačnej línie mohol poslúžiť "ako začiatok procesu úplne novej kvality".

 

Spomínanými tromi úsekmi je Stanycja Luhanska, Zolote v Luhanskej oblasti a Petrovske v Doneckej oblasti. Podľa Marčuka ide o územie s rozlohou asi štyri kilometre štvorcové. Každá zo strán konfliktu má v súlade s minskou dohodou povinnosť stiahnuť svoje jednotky a zbrane o jeden kilometer do vnútra "svojho" územia.

 

Ako dnes informovala agentúra UNIAN, v stredu podpísaná dohoda vyvolala kritiku v radoch príslušníkov jednotiek vládnej protiteroristickej operácie (ATO). Obávajú sa totiž, že prímerie, ktoré bude realizáciu dohody sprevádzať, využije protivník na preskupenie síl. Nerozumejú ani výberu lokalít, kde má dôjsť k stiahnutiu jednotiek, pretože ide o relatívne pokojné oblasti.

 

Konflikt na východe Ukrajiny si od svojho vypuknutia v apríli 2014 vyžiadal viac ako 9600 obetí na životoch. Mierové protokoly podpísané vo februári 2015 v Minsku vďaka sprostredkovaniu Francúzska a Nemecka pomohli zastaviť ťažké boje, ale k lokálnym ozbrojeným zrážkam dochádza aj naďalej. Politický proces, ktorý dohody z Minska takisto predpokladali, nateraz stagnuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies