Odstupujúci belgický kráľ vyzval v príhovore národ k jednote

NETKY.SK • 20 Júl 2013, 15:27 • 2 min
Odstupujúci belgický kráľ vyzval v príhovore národ k jednote

BRUSEL - V nedeľu sa ujme belgického trónu jeho syn, 53-ročný kráľ Filip.

slovakia

left justify in out

Belgický kráľ Albert II., ktorý v nedeľu odovzdá trón svojmu synovi, dnes v rozlúčkovom príhovore k občanom nabádal jazykovo rozdelený národ k zachovaniu jednoty, pevného ukotvenia Belgicka v Európskej únii i dobrých vzťahov s Afrikou. Zdôraznil, že udržanie celistvosti federálneho štátu má zásadný význam pre zachovanie vysokého životného štandardu v Belgicku.

"Hoci našej krajine nie je ľahké vládnuť, jej pluralizmus predstavuje významné demokratické bohatstvo," citovala ho agentúra DPA. Kráľ pripomenul, že sa Belgicko nenásilnou cestou zmenilo na federálny štát s rozsiahlymi autonómnymi právomocami. 

V súvislosti s Európskou úniou vyjadril presvedčenie, že by sa mala dôraznejšie venovať rastu ekonomiky, zamestnanosti, sociálnej spravodlivosti i kultúre.

Monarcha, ktorý má 79 rokov a abdikuje zo zdravotných dôvodov, vo svojom poslednom prejave pochválil kompromisy, ktorý zabránili rozpadu Belgicka, hoci rozkol medzi flámsky hovoriacim severom krajiny a po francúzsky hovoriacimi Valónmi na juhu sa stále zväčšuje. Kráľ povedal, že počas svojej 20-ročnej vlády pracoval usilovne na zmenšení týchto nezhôd.

Keď sa v nedeľu ujme belgického trónu 53-ročný kráľ Filip, ocitne sa takmer ihneď v kampani pred voľbami v roku 2014, ktorá sa zameriava na prehĺbení rozkolu medzi oboma hlavnými belgickými jazykovými skupinami.

Odovzdanie moci sa uskutoční v deň belgického štátneho sviatku, ktorý si krajina každoročne pripomína vojenskou prehliadkou a ohňostrojom.

Od vzniku Belgického kráľovstva v roku 1931 sa v jeho čele vystriedalo šesť kráľov. Kráľovská rodina je považovaná za jednu z mála síl, ktoré krajinu držia pokope, pripomenula DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies