Odborníci vláde poslali srdečný pozdrav, volajú po zastavení devastácie zvyšku našich lesov

NETKY.SK • 20 September 2017, 14:51 • 2 min
Odborníci vláde poslali srdečný pozdrav, volajú po zastavení devastácie zvyšku našich lesov

BRATISLAVA - Viac ako 150 odborníkov a mimovládnych organizácií zo Slovenska i zahraničia vyzvalo vládu SR, aby urýchlene podnikla okamžité a rázne kroky na zastavenia ničenia posledných zvyškov prirodzených horských lesov.

slovakia

left justify in out

Signatári výzvy vyjadrili hlboké znepokojenie nad masívnou ťažbou a výstavbou lesných ciest. Podľa odborníkov spolu s lesmi strácame jedinečné prírodné a kultúrne dedičstvo Slovenska. Navyše okrem iného zvyšujeme riziko povodní, ničíme biologickú rozmanitosť a charakteristický ráz krajiny a znižujeme turistický potenciál regiónov.

 

Podľa signatárov je zodpovednosť za obrovské škody vzniknuté zničením našich najhodnotnejších ekosystémov jednoznačne na strane vlády SR a príslušných ministerstiev, ktoré tento problém dlhodobo ignorujú. Odborníci svoj postoj k ničeniu lesov dnes vyjadrili aj priamo v Národnom parku Nízke Tatry, v lokalite Vyšná Boca, kde došlo k masívnemu odlesneniu a nedávno aj k povodniam.

 

VIDEO Na Slovensku máme síce veľa zdrojov pitnej vody, ale sú kontaminované chemickým odpadom!

 

Podľa ich vyjadrenia sú prejavy deštrukcie (nie len v tejto lokalite) jasne viditeľné a odborne nespochybniteľné a ohrozená je tým samotná podstata národného parku. Odborníci preto apelujú vládu SR aby konala a chránila prírodné bohatstvo Slovenska. Vyjadrenia zúčastnených odborníkov: “Zásahy v lesoch sú najväčšie, aké si v histórii Nízkych Tatier pamätáme. Môžeme právom hovoriť o jednej z najväčších ekologických katastrof za posledných sto rokov na Slovensku​. Na ťažbe zarobila úzka skupina ľudí, no jej dôsledky vo forme zničenej krajiny, povodní či straty biologickej rozmanitosti znášajú všetci a budú nimi trpieť aj budúce generácie.” Ing. Erik​ ​Baláž​, ekológ a filmár.

 

img

Foto: TASR

 

“Jednoznačne vidíme, že jedinou efektívnou ochranou najcennejších častí lesov je ich zaradenie do prírodných rezervácií s najprísnejším režimom ochrany. Národný park vôbec negarantuje ich zachovanie, za posledné dve dekády bolo vyťažených na ich územiach tisíce hektárov takýchto lesov vrátane 105 ha pralesov. Vo vyspelom svete je národný park značkou a má veľký kredit. Národný park by mal byť územím s prioritou ochrany prírody, taký štát v štáte, nemalo by sa v ňom komerčne ťažiť drevo, poľovať či budovať napríklad zjazdovky a meniť ho na lunapark. Nízke Tatry od Čertovice po Kráľovu hoľu sú v podstate lesným závodom, rezervácie zaberajú pol percenta z tejto časti národného parku.” Ing. Marián​ ​Jasík​, lesník, Prales, o. z., bývalý riaditeľ Správy NAPANT.

 

"Ani v národných parkoch sa pri ťažbe a výstavbe ciest nerozlišuje medzi obyčajným hospodárskym lesom a tokaniskom hlucháňa či pralesom. Národné parky sú na Slovensku iba formálne chránené územia, reálne chránené sú iba rezervácie (5. stupeň ochrany prírody), ktorých rozloha je príliš malá a nepostačujúca. Najviac sú v súčasnosti ťažbou ničené Národné parky Nízke Tatry, Vysoké Tatry, Muránska planina, Veľká Fatra a Malá Fatra​. Len v Nízkych Tatrách bolo za posledných 10 rokov vyťažených viac ako 6700 ha horských smrekových lesov​, ktoré tvorili vhodný životný priestor pre hlucháňa. Ťažbou bolo zničených minimálne 24 tokanísk. Približne na 5000 ha boli použité insekticídy na usmrcovanie hmyzu, a to počas reprodukčného obdobia, keď je prežitie kuriatok plne závislé od hmyzej potravy”. Ing. Martin​ ​Mikoláš​, PhD., z Katedry ekologie lesa, Fakulty lesnické a dřevařské a České zemědělské univerzity v Prahe.

 

img

Foto: TASR

 

“Zmeny v lesnej krajine Nízkych Tatier spojené s tzv. náhodnou ťažbou ilustrujú najlepšie nefunkčnosť a nekoncepčnosť manažmentu národných parkov na Slovensku. Pred našimi očami sa deje veľkoplošná deštrukcia a devastácia hodnotných prírodných území. Zväčšujú sa holiny, rastie riziko požiarov, hrozia povodne a zosuvy, kolabujú ekosystémy a populácie chránených druhov, miznú pralesy​. Deje sa tak v dôsledku tzv. aktívnej starostlivosti, v spojitosti s dodržiavaním litery zákona o lesoch. Nadradenosť ochrany prírody, zakotvená v zákone o ochrane prírody a krajiny, je v praxi našich národných parkov úplne iluzórna” doc. Ing. Michal​ ​Wiezi​k, PhD., ekológ z Fakulty ekológie a environmentalistiky TU vo Zvolene.

 

“O hlavných rizikách nadmernej ťažby v lesoch sa vie už storočia. V roku 1997 pred nimi varoval aj znamenitý lesnícky odborník prof. Štefan Korpeľ. Podľa neho lesníci nesmú obnovovať podmienky na opätovný vznik kalamít na tej istej lokalite ani za cenu dočasných strát v produkcii dreva. Práve k tomu totiž prepiata ťažba tohto typu vedie - k obnovovaniu podmienok na vznik budúcich “kalamít”, teda vetrových polomov, gradácií podkôrnikov a p. Ich dopady sa nabaľujú o. i. na komunistické dedičstvo imisií a kumulatívne silnejú aj vplyvmi meniacej sa klímy, rozpínania rekreačného priemyslu, šírenia inváznych organizmov, novodobého hynutia smrečín, pokračujúceho presmrečovania a i. To všetko v ovzduší neustáleho boja - proti podkôrnikom, požiarom, medveďom, vetrom, ochranárom i iným “nepriateľom” skoro až triednym. Preto okrem neideologického, na faktoch založeného rozhodovania​ už naliehavo​ ​potrebujeme​ ​dostať​ ​do​ ​lesa​ ​aspoň​ ​dve​ ​veci​ ​-​ ​mier​ ​a​ ​mieru​.” Ing. Ján​ ​Topercer,​ CSc., ekológ z Botanickej záhrady Univerzity Komenského v Bratislave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona