Odborári chcú petíciou upozorniť na situáciu v zariadeniach sociálnych služieb

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 13:29 • 2 min
Odborári chcú petíciou upozorniť na situáciu v zariadeniach sociálnych služieb

BRATISLAVA - Vekový priemer zamestnancov pracujúcich v zariadeniach sociálnych služieb (ZSS) je 47 rokov a ich plat nedosahuje ani 71 percent priemernej mzdy v národnom hospodárstve, čo je ešte menej ako pred ôsmimi rokmi.

slovakia

left justify in out

Ich práca je pritom psychicky i fyzicky náročná. Kompetentných podľa Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ) postavenie týchto zamestnancov nezaujíma, a aj napriek niekoľkým pokusom zo strany odborov tento nepriaznivý stav zvrátiť, bola ich snaha neúspešná. SOZ, ktorý združuje viac ako 120 odborových organizácií, sa najnovšie rozhodol na situáciu upozorniť petíciou, ktorú rozbehol koncom apríla tohto roka.

 

Na kompetentných majú tri požiadavky. Prvou z nich je zvýšenie platov všetkých zamestnancov ZSS. Ako spresnil predseda SOZ Anton Szalay, žiadajú o zosúladenie stupníc platových taríf v zákone o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme s výškou minimálnych mzdových nárokov podľa Zákonníka práce. Požadujú tiež finančnú kompenzáciu za zvýšenú fyzickú a psychickú pracovnú záťaž zamestnancov. "V dôsledku nízkeho ohodnotenia práce mladí ľudia sa o túto prácu nezaujímajú, a ak áno, tak iba z radov prevažne dlhodobo nezamestnaných, ktorí absolvujú kurz v rozsahu 220 hodín a bez osobitného vzťahu ku klientom sa dočasne zamestnajú v týchto zariadeniach, čím trpí úroveň poskytovanej starostlivosti," skonštatoval Szalay. Prepojenie zdravotnej a sociálnej starostlivosti je treťou z petičných požiadaviek. 

 

Predseda SOZ tu poukazuje na to, že zatiaľ čo zdravotná poisťovňa je povinná uzatvoriť zmluvu s každým lekárom či lekárňou, pri ZSS tak môže, ale nemusí urobiť. Práve takáto formulácia v legislatíve je podľa Szalaya aj dôvodom, prečo v súčasnosti má zmluvu s poisťovňou len jedno zariadenie, poukazuje aj na administratívnu záťaž, ktorá vyplýva pre takéto zariadenie zo zákona. Novela zákona, ktorá umožnila preplácať zariadeniam sociálnych služieb časť ošetrovateľských výkonov zo strany poisťovní, je v účinnosti od júla minulého roka. 

 

Podľa Szalaya chcú petíciou zaujať aj verejnosť a dostať medzi ľudí informáciu o aktuálnej situácii v zariadeniach. Ako tvrdí, mnohých z nás sa táto problematika dotýka. Petícia nie je zatiaľ časovo obmedzená, priebežne ju chcú odborári vyhodnotiť v septembri. Na to, aby sa ňou zaoberal parlament, potrebujú, aby sa pod ňu podpísalo aspoň 100 tisíc ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies