Od únosu vyše 200 stredoškoláčok islamistami v Nigérii uplynulo 500 dní

NETKY.SK • 28 August 2015, 07:48 • 2 min
Od únosu vyše 200 stredoškoláčok islamistami v Nigérii uplynulo 500 dní

LAGOS - Blízki vyše 200 stredoškoláčok z Nigérie unesených ozbrojencami islamistickej skupiny Boko Haram si pochodom ulicami Abuje pripomenuli, že od ich zajatia dnes uplynulo 500 dní. Informovala o tom spravodajská služba FranceInfo.

slovakia

left justify in out

Za prepustenie dievčat sa zasadzuje hnutie Bring back our Girls, ktoré podporuje aj prvá dáma USA Michelle Obamová či herečka a aktivistka Angelina Jolie. Napriek úsiliu tohto hnutia i operáciám nigérijskej armády, ktorá po obetiach hromadného únosu pátra, o dievčatách nie sú žiadne správy.

 

Islamisti zo skupiny Boko Haram prenikli 14. apríla 2014 do budovy strednej školy v meste Chibok v štáte Borno a uniesli 276 tínedžeriek, ktoré sa chystali na skúšky. Ujsť sa podarilo 57 z nich, osud zvyšných 219 je stále neznámy.

 

Mesiac po únose sa objavil videozáznam zachytávajúci niekoľko z dievčat, ako - zahalené do čierneho odevu - rezignovane recitujú Korán. Líder Boko Haram Abubakar Shekau vtedy vyhlásil, že dievčatá konvertovali na islam a vydali sa za bojovníkov islamistického hnutia. Ochrancovia ľudských práv však vyslovili obavy, že dievčatá skôr islamistom predali do otroctva alebo ich používajú ako "ľudské bomby" pri atentátoch.

 

V uliciach Abuje sa dnes zišli ľudia oblečení v červenom a s červenými páskami na hlavách, aby si pripomenuli, že dnes uplynulo 500 dní od zmiznutia dievčat.

 

Na pochode sa zúčastnili aj významní náboženskí hodnostári: katolícky arcibiskup John Onaiyekan i imám hlavnej mešity v Abuji šejk Nura Khalid. Obaja vyzvali moslimov a kresťanov, aby zabudli na predsudky a zmobilizovali sa v záujme oslobodenia mladých žien. Hovorkyňa hnutia Bring Back Our Girls, Aisha Yesufuová, vyjadrila presvedčenie, že nový prezident krajiny Muhammadu Buhari splní svoj predvolebný sľub a urobí všetko pre návrat dievčat domov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies