Ochrana prírody: "Tigria mapa" Sumatry prináša zrnko optimizmu

NETKY.SK • 7 December 2010, 12:18 • 2 min
Ochrana prírody: "Tigria mapa" Sumatry prináša zrnko optimizmu

Ochrana prírody: "Tigria mapa" Sumatry prináša zrnko optimizmu

slovakia

left justify in out

Z dosiaľ najpodrobnejšej mapy výskytu tigrov sumatranských vyplýva, že na tomto západoindonézskom ostrove môže žiť druhá najpočetnejšia tigria populácia.
      V časopise Integrative Zoology to oznámili Hariyo Wibisono a Wulan Puspariniová z indonézskeho programu Spoločnosti na ochranu zvierat (WCS), ktorá má ústredie pri zoo v newyorskom Bronxe.
      Zistili, že tigrom sumatranským (Panthera tigris sumatrae respektíve Panthera sumatrae, podľa toho či sú jednotlivé varianty tigrov brané ako poddruhy, alebo ako samostatné druhy) zostáva 144.160 kilometrov štvorcových potenciálneho biotopu. Z toho dosiaľ obývajú vyše 97 percent, avšak iba 29 percent je nejako chránených.
      "Z týchto poznatkov vyplýva, že populácia tigrov sumatranských je azda oveľa väčšia, ako sme boli presvedčení a mohla by byť druhou najväčšou tigriou populáciou na svete po indickej," povedal Wibisono.
      Nový výskum navyše zistil, že tigre obývajú veľmi rozmanité ekosystémy – od nížinných pralesov pri morskom pobreží po vysokohorské v nadmorských výškach až 3200 metrov.
      Vedci doporučujú, aby sa ochranárske opatrenia rozšírili na prinajmenšom päť ďalších biotopov: nížiny a hory v oblasti Leuserovho ekosystému na severozápade Sumatry, nížinné rašeliniská a pobrežie v oblasti Berbak-Sembilang na juhovýchode, nížiny a hory v oblasti Ulu Masen na severozápade, nížiny a vrchoviny v oblasti Batang Gadis na strednej Sumatre a napokon oblasť Giam Siak Kecil v centrálnej časti ostrova.
      Na svete už v pôvodnom prírodnom prostredí žije iba 3200-3600 tigrov. Sú vysoko ohrozené, od roku 1998 sa ich populácia zmenšila o polovicu. Pretrvávajúca prítomnosť tigrov v tak veľkej časti ich biotopu na Sumatre je jedným z mála svetlých bodov.
      "Hoci tigrom zreteľne hrozí nebezpečenstvo, povzbudzujú ma historické záväzky na nedávnom tigriom summite koncom novembra v ruskom Petrohrade. V rámci Medzinárodného fóra pre ochranu tigrov sa totiž vlády 13 krajín, kde dosiaľ žijú, dohodli na zdvojnásobení ich počtu do roku 2022", povedal Čang Č'-pin zo Zoologického ústavu Čínskej akadémie vied v Pekingu, šéfredaktor časopisu Integrative Zoology, ktorý tohtoročné decembrové číslo venoval špeciálne ochrane tigrov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies