Obyvatelia najbohatších krajín sú čoraz tučnejší

NETKY.SK • 24 September 2010, 07:06 • 2 min
Obyvatelia najbohatších krajín sú čoraz tučnejší

Obyvatelia najbohatších krajín sú čoraz tučnejší

slovakia

left justify in out

img

Obyvatelia najbohatších krajín sveta sú čoraz tučnejší, pričom na čele rebríčka figurujú Spojené štáty. Informovala o tom dnes Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) vo svojej vôbec prvej správe o probléme obezity.
      Ak sa vlády, jednotlivci a priemyselné odvetvia nebudú spoločne usilovať o komplexnú stratégiu boja proti tejto epidémii, do roku 2020 budú mať nadváhu, alebo budú obézni traja zo štyroch Američanov a bude rapídne narastať chorobnosť a výdavky na zdravotnú starostlivosť, píše sa v štúdii OECD.
      V Paríži sídliaca organizácia, združujúca 33 vedúcich ekonomík sveta, je známa skôr prognózami vývoja deficitov a miery nezamestnanosti, než meraním obvodu pása. Finančné náklady spojené s nadváhou obyvateľstva, napríklad zvýšené náklady v oblasti zdravotníctva, však vyvolávajú obavy vlád mnohých štátov.
      Predstaviteľ OECD Franco Sassi, ktorý je autorom štúdie, poukazuje na všeobecne známe príčiny negatívneho stavu.
      "Potraviny - predovšetkým tie, ktoré nepatria k najzdravším - sú oveľa lacnejšie než v minulosti a ľudia menia svoj životný štýl, majú menej času na prípravu jedál a stravujú sa častejšie v reštauráciách," uviedol Sassi, ktorý na správe pracoval tri roky.
      Všetko toto, spolu so skutočnosťou, že ľudia sú čoraz menej fyzicky aktívni než v minulosti, zapríčiňuje, že počet ľudí s nadváhou dosiahol v tomto roku v USA takmer 70 percent populácie. V roku 1980 to bolo 50 percent obyvateľstva.
      V priebehu desiatich rokov bude mať nadváhu 75 percent Američanov, čím sa USA stanú podľa správy "najtučnejšou krajinou v OECD".
      Situácia sa však zhoršuje aj v ďalších bohatých či rozvíjajúcich sa krajinách, konštatuje Sassi.
      Obézni ľudia podľa štúdie OECD žijú o osem až desať rokov kratšie než ľudia s normálnou hmotnosťou. O rovnaký počet rokov menej sa dožívajú aj fajčiari.
      Miera obezity, definovanej ako index telesnej hmotnosti (BMI) nad 30, sa líši v jednotlivých členských krajinách OECD. V Japonsku a Južnej Kórei sú obézne len tri až štyri percentá populácie, v USA a Mexiku je to približne tretina obyvateľstva.
      Mimo OECD sú však čoraz obéznejší aj obyvatelia Brazílie, Číny, Indie a Ruska.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies