Obyvatelia Acehu smútili pri hromadných hroboch blízkych

NETKY.SK • 26 December 2013, 14:29 • 2 min
Obyvatelia Acehu smútili pri hromadných hroboch blízkych

JAKARTA - V Acehu na severnom cípe ostrova Sumatra - oblasti, ktorá pocítila najväčší nápor cunami - zahynulo v roku 2004 okolo 170.000 ľudí.

slovakia

left justify in out

Vlajky spustené na pol žrde pripomenuli dnes obyvateľom indonézskej provincie Aceh prírodnú katastrofu spred deviatich rokov, keď prívalová vlna cunami zdevastovala celú oblasť a zasiahla aj pobrežné regióny v južnej a juhovýchodnej Ázii. Obete ničivého živlu si Indonézania uctili pietnymi spomienkami pri masových hroboch.

V Acehu na severnom cípe ostrova Sumatra - oblasti, ktorá pocítila najväčší nápor cunami - zahynulo v roku 2004 okolo 170.000 ľudí.

Rodiny, ktoré stratili svojich blízkych a milovaných, sa modlili a recitovali verše z Koránu, posvätnej knihy moslimov. Indonézia je krajinou s najväčším počtom veriacich islamského vierovyznania na svete.

"Je tomu už deväť rokov, ale zdá sa, ako keby to bolo včera," povedal pre tlačovú agentúru DPA 50-ročný Makmun Adam, ktorý vo vlnách cunami stratil dve deti i manželku. "Modlím sa k Bohu, aby sa dostali do neba," zaželal si úprimne.

Indonézske červeno-biele zástavy budú pre spomienku na prírodnú katastrofu viať na pol žrde tri dni.

Cunami bolo spôsobené silným zemetrasením pri pobreží Sumatry s magnitúdou 9,3. V 13 krajinách postihnutého regiónu, ležiacich pri Indickom oceáne, zabili tieto ničivé morské vlny podľa odhadov približne 230.000 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies