OBSE vyzýva na prímerie v oblasti Debaľceva

NETKY.SK • 4 Február 2015, 09:36 • 2 min
OBSE vyzýva na prímerie v oblasti Debaľceva

KYJEV - Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyzvala v noci nadnes na okamžité prímerie v oblasti východoukrajinského mesta Debaľceve.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prímerie v trvaní troch dní by malo poskytnúť dostatok času na evakuáciu civilistov z mesta a jeho okolia, kde už niekoľko dní prebiehajú ťažké boje medzi ukrajinskou armádou a oddielmi proruských separatistov. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na vyhlásenie srbského predsedníctva OBSE.

 

Podľa návrhu OBSE by malo byť prímerie okamžité. Na jeho zabezpečenie a dodržiavanie má dozerať osobitná monitorovacia misia OBSE. 

 

"Umožní to rýchlu evakuáciu civilistov zo zóny konfliktu," uvádza sa vo vyhlásení. Podľa OBSE by sa prímerie mohlo využiť aj na obnovenie konzultácií s cieľom dosiahnuť trvalejšie prímerie a plnenie mierových protokolov podpísaných vlani na jeseň v Minsku.

 

 

 

 

Srbské predsedníctvo OBSE požiadalo predstaviteľa OBSE v kontaktnej skupine pre urovnanie konfliktu na východnej Ukrajine, aby tento návrh predložil na prerokovanie zástupcom znepriatelených strán.

 

Situácia v oblasti Debaľceva je naďalej napätá, konštatoval dnes na svojej facebookovej stránke ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk. Podľa neho separatisti preskupujú svoje jednotky a pripravujú sa na ďalší útok na toto mesto, ktoré je stále v rukách ukrajinskej armády. 

 

V jeho okolí separatisti sústredili bojaschopné jednotky a posily pre oddiely taktického určenia. Tymčuk tvrdí, že do oblasti Debaľceva protivník v posledných hodinách presunul 18 tankov, 23 obrnených vozidiel a najmenej 55 nákladných áut. Počas uplynulých troch dní totiž ukrajinská armáda prakticky úplne zlikvidovala jednotku separatistov pozostávajúcu zo 16 tankov, vysvetlil Tymčuk.

 

 

Podľa agentúry Ukrinform ukrajinská armáda v oblasti mesta Mariupol cielenou delostreleckou paľbou likviduje výzbroj proruských separatistov. Na akcii sa podieľajú príslušníci pluku osobitného určenia Azov. 

 

Mariupol bol 24. januára terčom paľby, ktorá sa vyžiadala životy 30 civilistov a najmenej 100 zranených. Zo zodpovednosti za útok Kyjev obviňuje separatistov.

 

Terčom ostreľovania boli v posledných 24 hodinách aj mestá Doneck, Horlivka a Makijivka, kde prišli o život štyria civilisti a ďalších 19 ich bolo zranených. Podľa agentúry RIA Novosti o tom dnes informoval námestník náčelníka povstaleckých jednotiek samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduard Basurin. Podľa neho ukrajinská armáda má v dôsledku bojov najmenej 21 obetí a zranených.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies