Tisícky ľudí demonštrovali proti novej daňovej politike vlády

NETKY.SK • 17 Júl 2022, 13:00 • 2 min
Tisícky ľudí demonštrovali proti novej daňovej politike vlády

BUDAPEŠŤ – Tisícky ľudí demonštrovali v sobotu večer v maďarskom hlavnom meste Budapešť proti úsporným opatreniam a daňovým zmenám, ktoré zaviedla vláda premiéra Viktora Orbána. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Protestujúci vyšli do ulíc na výzvu Pétera Márkiho-Zaya – lídra opozičnej aliancie, ktorej sa v aprílových parlamentných voľbách nepodarilo zosadiť Orbánovu stranu Fidesz. Demonštranti dočasne obsadili Margitin most, ktorý prechádza cez Dunaj, a zhromaždili sa na niekoľkých mestských bulvároch. V uplynulých dňoch sa už konali aj ďalšie protesty.

 


Maďarská verejnosť je pobúrená najmä novým rozhodnutím, ktoré znevýhodňuje slobodné povolania. Nízka daňová sadzba, ktorej sa osoby pracujúce na „voľnej nohe“ tešili 20 rokov, sa od 1. septembra tohto roku bude uplatňovať na menšiu skupinu ľudí. Zahrnutí budú naďalej len živnostníci, ktorých zákazníkmi sú fyzické osoby. Taxikári sú spod opatrení vyňatí. Ak napríklad inštalatér vykonáva prácu pre bytové družstvo alebo spoločnosť, a nie pre súkromnú domácnosť, bude musieť zaplatiť vyššie dane.

 


Vláda zákon o zmenách týkajúcich sa paušálnej dane pre živnostníkov a malých podnikateľov predložila zákonodarcom v pondelok. Cieľom vlády je obmedziť možnosť paušálnych platieb z dôvodu zneužívania takejto dane. Orbán podľa tlačovej agentúry Reuters čelí najťažšej výzve od roku 2010 – inflácia dosiahla najvyššiu úroveň za posledné dve desaťročia, kurz forintu je rekordne nízky a fondy Európskej únie sú v neistote v dôsledku sporu o demokratické normy.

 

img

 

Možno vás zaujme: Dnes oslavujeme výročie prijatia deklarácie o zvrchovanosti SR. Premiér vyzdvihol jej odkaz



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona