Objavili zabudnutý úsek Berlínskeho múru

NETKY.SK • 13 August 2018, 16:34 • 2 min
Objavili zabudnutý úsek Berlínskeho múru

BERLÍN - V nemeckom hlavnom meste Berlín objavili v júni zabudnutý úsek Berlínskeho múru. Oznámil to v pondelok miestny politik pri príležitosti 57. výročia začiatku výstavby tejto bariéry, ktorá až do roku 1989 oddeľovala Západný Berlín od zvyšku Nemeckej demokratickej republiky (NDR).

slovakia

left justify in out

"Bol som veľmi prekvapený, že ešte stále existujú neobjavené časti," vyhlásil podľa agentúry DPA Ephraim Gothe, člen mestskej rady berlínskej štvrti Mitte.

 

Novoobjavený 20-metrový úsek Berlínskeho múru sa nachádza kúsok severozápadne od centra mesta, neďaleko budov Spolkovej spravodajskej služby (BND). Daný úsek bol súčasťou vonkajšej línie - dodatočného obranného obvodu postaveného pred hlavným múrom, spresnil Gothe, ktorý bol v skupine, ktorá pozostatky stavby objavila.

 

K nálezu došlo počas historicko-náučnej prechádzky po danej štvrti. Úsek múru bol zakrytý krovím. Nadácia Berlínskeho múru (SBM), ktorá spravuje historické dedičstvo múru, nález potvrdila. Žiadosť o zaregistrovanie betónového múru ako historickej lokality už bola podaná, dodal Gothe.

 

Berlínsky starosta Michael Müller a ďalší vysoko postavení politici v pondelok zároveň položili veniec k hlavnému pamätníku obetí Berlínskeho múru.

 

Socialistická vláda bývalej NDR začala 13. augusta 1961 s výstavbou Berlínskeho múru, ktorý rozdeľoval mesto viac než 28 rokov a dosahoval dĺžku približne 155 kilometrov. Berlínsky múr padol 9. novembra 1989. Začiatkom októbra nasledujúceho roka došlo k opätovnému zjednoteniu Nemecka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies