Občania budú môcť bezcenné akcie previesť na FNM do 30. júna 2016

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 17:31 • 2 min
Občania budú môcť bezcenné akcie previesť na FNM do 30. júna 2016

BRATISLAVA - Občania, ktorí nestihli previesť do konca minulého roka bezcenné akcie z kupónovej privatizácie na Fond národného majetku (FNM) SR, tak budú môcť urobiť bezodplatne od 1. júla tohto roka do 30. júna 2016.

slovakia

left justify in out

Parlament dnes totiž schválil pozmeňujúci návrh poslancov Štefana Hrehu, Ladislava Kamenického a Daniela Duchoňa (všetci Smer-SD) k novele zákona o cenných papieroch. 
     

Podľa údajov z Centrálneho depozitára cenných papierov je v evidencii stále približne 300.000 účtov pochádzajúcich z kupónovej privatizácie.
     

Hlavným cieľom samotnej novely zákona, ktorú dnes definitívne schválil parlament, je zlepšiť právny rámec pre vydávanie investičných certifikátov a zjednodušiť prechod na úplný členský princíp poskytovania služieb centrálneho depozitára cenných papierov má novela zákona o cenných papieroch.
     

Vládna novela má odbúrať legislatívne bariéry brániace uvádzaniu nových finančných produktov, investičných certifikátov na trh. "Napríklad obmedzenia pri vydávaní, kde doteraz platila právna úprava, že ich môžu vydávať len banky, a predmetným návrhom sa toto vydávanie rozširuje aj na obchodníkov s cennými papiermi," vysvetľuje ministerstvo v návrhu.
     

Zároveň sa zavádza úplný členský princíp poskytovania služieb centrálneho depozitára cenných papierov s cieľom znížiť náklady a zvýšiť efektívnosť služieb.
     

Novela štandardizuje tiež režim finančných zábezpek. Zjednodušený režim vzniku záložných práv, použitia zálohu, započítania a výkonu záložného práva podľa európskej smernice o dohodách o finančných zárukách sa bude môcť rozšíriť aj na ďalšie protistrany. Dnes je Slovensko jediným členským štátom Európskej únie, ktorý neumožňuje uplatniť tento režim pre protistrany finančných inštitúcií z korporátnej sféry. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies