Obama zatiaľ nerozhodol o útoku proti Islamskému štátu v Sýrii

NETKY.SK • 26 August 2014, 08:13 • 2 min
Obama zatiaľ nerozhodol o útoku proti Islamskému štátu v Sýrii

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama zatiaľ nerozhodol o vojenskom útoku proti ozbrojencom Islamského štátu na sýrskom území. Uviedol to v noci nadnes Biely dom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prezident nebude váhať nasadiť vojenské sily, aby ochránil Američanov. V súčasnosti však neexistujú žiadne dôkazy, že extrémisti z Islamského štátu plánujú teroristický útok na území USA, vyhlásil hovorca Bieleho domu Josh Earnest.
      

"Netreba nevyhnutne prísť k záveru, že tvrdý zásah v Sýrii je nutný," cituje Earnesta agentúra DPA. Podľa hovorcu existujú aj iné možnosti než vojenské. Ešte minulý týždeň americkí predstavitelia odmietli vylúčiť útoky na území Sýrie.
      

Predseda zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl generál Martin Dempsey podľa agentúry AP povedal, že ak vyhodnotí Islamský štát ako priamu hrozbu voči USA, odporučí vojenskú operáciu v Sýrii. Momentálne však podľa neho táto islamská skupina predstavuje skôr regionálnu hrozbu než priame riziko pre USA a Európu.
      

USA podnikli proti Islamskému štátu takmer 100 leteckých útokov na irackom území, z toho dve tretiny v oblasti Mosulu. Útoky majú okrem iného za cieľ nabúrať medzi islamistami mýtus, že Islamský štát je nezdolateľný, poznamenal Dempsey.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies