Obama považuje schôdzku s arabskými lídrami za úspešnú

NETKY.SK • 16 Máj 2015, 08:13 • 2 min
Obama považuje schôdzku s arabskými lídrami za úspešnú

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v noci nadnes označil za úspešnú svoju schôdzku s predstaviteľmi šiestich arabských krajín Perzského zálivu, ktorá sa konala vo štvrtok v jeho víkendovom sídle Camp David.

slovakia

left justify in out

Ako spresnil v rozhovore pre panarabskú televíziu al-Arabíja, cieľom bolo "prehĺbiť a rozšíriť" už aj tak "vynikajúce vzťahy" medzi Washingtonom a spojencami z Rady pre spoluprácu krajín Perzského zálivu (GCC). Pokiaľ ide o Irán, ktorý mnohé arabské krajiny Zálivu považujú za hrozbu pre región, Obama uviedol, že vznikli plány, ako spojiť svoje kapacity a čeliť destabilizujúcim aktivitám a konfliktom v regióne. Niektoré z plánov sa týkajú aj obáv súvisiacich s Iránom.

 

Obama sa súčasne snažil rozptýliť aj obavy GCC, že prípadná dohoda o iránskom jadrovom programe uzavretá medzi šiestimi mocnosťami, vrátane USA, a Iránom by mohla oslabiť bezpečnosť arabských krajín. Uviedol, že USA vždy dávali jasne najavo, že jadrovými zbraňami vyzbrojený Irán by bol nezodpovedný a nebezpečný. Preto je v záujme každého dosiahnuť, aby Irán nemal jadrové zbrane a vydal sa cestou pozitívneho správania, zdôraznil Obama.

 

Sunnitskí arabskí lídri sa totiž obávajú, že zrušenie západných sankcií v rámci vznikajúcej jadrovej dohody prinesie šiitskému Iránu financie, ktorými bude potom Teherán podporovať šiitské milície po celom regióne - a to môže vyvolať ďalšie náboženské násilie v nepokojných krajinách ako Sýria, Jemen či Irak.

 

Na otázku, či sa konflikt v Sýrii podarí vyriešiť do roku 2017, keď sa Obamovi končí funkčné obdobie, a či táto vojna "nebude jeho Rwandou" - čo je odkaz na tamojšiu genocídu z roku 1994, Obama odpovedal: "Pravdepodobne nie". Zopakoval, že trvalé riešenie sýrskej krízy musí vzísť od samotného Blízkeho východu.

 

Televízia al-Arabíja sa zaujímala aj o dôvod nečinnosti amerického vedenia v roku 2013, keď bol režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada obviňovaný z používania chemických zbraní a keď Obama odmietol vydať povolenie na nálety voči Asadovej armáde. Svoje rozhodnutie Obama obhajoval tým, že bol dosiahnutý súhlas s odovzdaním zásob chemických zbraní, ktorými disponoval sýrsky režim, a "tento fakt je veľmi dôležitý".

 

Pokiaľ ide o izraelsko-palestínsky konflikt, Obama zopakoval svoju oddanosť riešeniu spočívajúcemu v existencii dvoch štátov, pričom dodal, že obe strany by mali v mierovom procese pracovať na vybudovaní atmosféry dôvery, v čom im USA - ako uviedol ich prezident - chcú pomôcť. Obama označil obavy Izraela o svoju bezpečnosť za legitímne. Súčasne však vyhlásil, že je "hlboko oddaný" myšlienke vzniku palestínskeho štátu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies