Obama: Americkí černosi sú na tom celkovo lepšie, než pri mojom nástupe do úradu

NETKY.SK • 20 December 2014, 09:59 • 2 min
Obama: Americkí černosi sú na tom celkovo lepšie, než pri mojom nástupe do úradu

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama dnes na tradičnej koncoročnej tlačovej konferencii uviedol, že americkí černosi sú teraz na tom lepšie, než na začiatku jeho prezidentského úradu v roku 2009, ale priepasť medzi černochmi a belochmi zostáva.

slovakia

left justify in out

"Tak ako zvyšok Ameriky, aj černošská Amerika je na tom teraz celkovo lepšie, než v čase môjho príchodu do úradu," povedal novinárom vo Washingtone Obama. "Priepasť medzi príjmami a majetkom belošskej a černošskej Ameriky pretrváva. Musíme na tomto poli urobiť viac," citovala ho tlačová agentúra Reuters.
      

Šéf Bieleho domu tiež povedal, že mnoho pracovných miest a bytov, ktoré sa vytvorili od jeho nástupu do úradu, dostali práve Afroameričania. Zároveň však poukázal na pretrvávajúcu priepasť v príjmoch medzi belošskými a černošskými občanmi.
      

V súvislosti zo zastrelením černošského tínedžera Michaela Browna belošským policajtom vo Fergusone v štáte Missouri a so zaškrtením černocha Erica Garnera pri chvate policajta v New Yorku spomenul Obama odporúčania odborníkov, podľa ktorých treba "znovu vybudovať dôveru medzi obyvateľstvom inej pleti a policajnými oddeleniami".
      

"Skutočne si myslím, že sme viedli zdravú diskusiu. Toto nie sú nové javy," vyhlásil Obama, ktorého v roku 2008 zvolili za prvého černošského prezidenta Spojených štátov. "Problém sa nevyrieši, ak sa o ňom nehovorí," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies