O prezidentský úrad Francúzska má záujem sedem pravicových kandidátov

NETKY.SK • 21 September 2016, 14:08 • 2 min
O prezidentský úrad Francúzska má záujem sedem pravicových kandidátov

PARÍŽ - Francúzske úrady dnes potvrdili sedem stredopravých prezidentských kandidátov, ktorí si zmerajú sily v straníckych primárkach. Potvrdením zoznamu kandidátov sa zároveň na pravej strane politického spektra začala oficiálna prezidentská kampaň. Víťaz primárok v apríli zabojuje o Elyzejský palác, informoval denník Le Monde.

slovakia

left justify in out

Úrad pre primárky, apolitická inštitúcia, ktorá má na starosti organizáciu primárok, z ôsmich kandidátov odmietol len jedného uchádzača. Podľa očakávaní sa do boja a stranícku nomináciou prebojovali aj dvaja favoriti – bývalý prezident Nicolas Sarkozy a expremiér Alain Juppé.


Kandidáti sa budú uchádzať o hlasy voličov v primárkach 20. novembra a ak ani jeden z nich nezíska viac ako 50 percent hlasov, druhé kolo hlasovania je naplánované na 27. novembra. Kandidátov čakajú aj tri veľké televízne debaty. V prípade druhého kola pribudne ešte jeden televízny duel.


Tentokrát sú stredopravé stranícke primárky otvorené, čo znamená, že v nich môže hlasovať takmer ktokoľvek. Stačí, ak je jeho v meno vo voličskom zozname a zaplatí dve eurá na organizáciu hlasovania (obdobný poplatok pri primárkach vyžaduje aj Socialistická strana). Okrem toho musí hlasujúci podpísať vyhlásenie, že súhlasí "so stredopravými republikánskymi hodnotami".


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies