Nový systém kontrolných známok sa v banskobystrickom kraji dotkne 21 firiem

NETKY.SK • 29 November 2014, 14:21 • 2 min
Nový systém kontrolných známok sa v banskobystrickom kraji dotkne 21 firiem

BANSKÁ BYSTRICA - Nový systém označovania liehovín a tabakových výrobkov sa v Banskobystrickom kraji dotkne 21 firiem, ktoré v rámci podnikania uvádzajú do daňového voľného obehu spotrebiteľské balenia liehu alebo tabakové výrobky, pričom im zo zákona vyplýva aj povinnosť označiť ich kontrolnými známkami.

slovakia

left justify in out

"Prechod na nový systém však bude postupný, čo umožňuje označovanie liehovín a cigariet starými kontrolnými známkami až do konca marca 2015," informovala hovorkyňa Colného úradu Banská Bystrica Miriam Miklošová. V obchodnej sieti si budú môcť spotrebitelia zakúpiť takto označené spotrebiteľské balenie liehu až do 30. septembra 2016 a spotrebiteľské balenie cigariet do 31. augusta 2015. 
      

"Novinkou je označovanie cigár, cigariek a tabaku. Neoznačené spotrebiteľské balenia cigár bude možné predávať do 31. decembra 2016, cigariek do 31. decembra 2015 a tabaku do 31. marca 2015," vysvetlila hovorkyňa.
      

Ochrana zdravia spotrebiteľov, ale aj zníženie daňových únikov na spotrebných daniach viedli k legislatívnym zmenám, ktoré od 1. októbra 2014 zmenili spôsob tlače, distribúcie, či kontroly a vedenia evidencie nových kontrolných známok. Zároveň Finančná správa SR očakáva, že nový elektronický systém kontrolných známok s dokonalejšími ochrannými prvkami povedie k sprehľadneniu trhu s liehovinami a tabakovými výrobkami.
      

Finančná správa plánuje zefektívniť kontrolu trhu s liehovinami aj prostredníctvom mobilnej aplikácie, ktorá od februára 2015 umožní občanom, aby sa prostredníctvom načítania jedinečného QR kódu aktívne podieľali na kontrole pravosti liehovín a tabakových výrobkov na trhu. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies