Nový prístup k protipovodňovej prevencii si vyžiada miliardu eur

NETKY.SK • 28 Október 2010, 07:21 • 2 min
Nový prístup k protipovodňovej prevencii si vyžiada miliardu eur

Nový prístup k protipovodňovej prevencii si vyžiada miliardu eur

slovakia

left justify in out

Realizácia Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí SR si podľa splnomocnenca vlády pre územnú samosprávu Martina Kováča v horizonte nadchádzajúcich šiestich až desiatich rokov vyžiada asi miliardu eur.
Premiérka Iveta Radičová sa neobáva, že by na tento účel nebol dostatok finančných prostriedkov. Ozrejmila, že prevencia pred povodňami je jednou z priorít vlády a s potrebnými prostriedkami počíta aj návrh štátneho rozpočtu. Prostriedky tiež majú pochádzať zo zdrojov Európskej únie.
"Prevencia proti povodniam bola dlhé roky zanedbávaná," konštatovala Radičová, ktorá vyjadrila radosť z prijatia programu, keďže tým prestal byť v iba rovine sľubov. Vysvetlila, že tento nadrezortný program prispeje k znižovaniu povodňových rizík, rizík sucha, ako aj k znižovaniu dopadov ostatných živelných pohrôm. Podľa šéfky kabinetu jeho realizácia pomôže aj k zvýšeniu zamestnanosti. V tomto roku sa vďaka nemu vytvorí 300 pracovných miest, na budúci rok by ich malo byť 5000, o rok neskôr 15.000.
Program, ktorý predstavuje nový prístup k realizácii preventívnych protipovodňových opatrení, sa má dotknúť 95 percent rozlohy Slovenska. Podľa Radičovej sa zameria na zadržanie dažďovej vody v krajine, zmenu prístupu k hospodárskemu využívaniu krajiny, ako aj na celkové oživenie a obnovu poškodenej krajiny. Jeho hlavným cieľom má byť minimalizácia rizika vzniku povodňových prívalových vĺn.
"Systém, ktorý program zavádza, sa venuje trom nosným oblastiam, ktoré rozširujú súčasnú environmentálnu politiku. Ide o adaptáciu krajiny na zmeny klímy, znižovanie povodňových rizík, rizík sucha a revitalizáciu krajiny," vysvetlil Kováč. Ozrejmil, že opatrenia sa budú realizovať v lesoch, ale aj poľnohospodárskej krajine. "Krajina vykazuje veľké známky poškodenia a práve ich znížením a zadržiavaním vody dokážeme znížiť tie návaly počas búrok a bleskových povodní." Doplnil, že program sa zameriava aj na zlepšenie hospodárenia s dažďovou vodou, ktorá by sa nemala brať ako negatívum.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies