Novozélanďania budú dvakrát hlasovať o novej vlajke

NETKY.SK • 29 Október 2014, 13:22 • 2 min
Novozélanďania budú dvakrát hlasovať o novej vlajke

WELLINGTON - Novozélanďania budú v priebehu nasledujúcich dvoch rokov dvakrát hlasovať o tom, či by ich krajina nemala zmeniť svoju vlajku. Oznámila to dnes vláda Nového Zélandu.

slovakia

left justify in out

Na budúci rok si budú voliči vyberať náhradnú vlajku spomedzi viacerých možností a v roku 2016 budú hlasovať o tom, či by táto alternatíva mala nahradiť vlajku súčasnú. 
     

Niektorí obyvatelia na Novom Zélande pokladajú totiž súčasnú vlajku za neželaný prežitok z koloniálnej minulosti a za príliš podobnú austrálskej vlajke. Ďalší obyvatelia, vrátane mnohých vojnových veteránov, k nej však cítia hlboké puto.
     

Na súčasnej vlajke je znázornené súhvezdie Južného kríža a v jej ľavom hornom rohu sa nachádza vlajka Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska (Union Jack).
     

Novozélandský premiér John Key je za zmenu vlajky a prisľúbil hlasovanie v prípade, že bude v septembri znovuzvolený na svoje tretie funkčné obdobie. Vo voľbách však dosiahol rozhodujúce víťazstvo.
     

"Naša vlajka je najdôležitejším symbolom našej národnej identity a som presvedčený, že toto je pravý čas, aby Novozélanďania zvážili zmenu podoby tak, že bude lepšie odrážať naše postavenie ako moderného, nezávislého štátu," uviedol dnes Key vo vyhlásení.
     

Keď Key v marci prvýkrát predložil návrh na hlasovanie o vlajke, uviedol, že je za zmenu podoby. Navrhol striebornú papraď na čiernom podklade. Táto podoba je však obľúbená u novozélandských športových tímov - aj u národného rugbyového mužstva s názvom All Blacks.
     

Vláda ešte informovala, že výbor "rešpektovaných Novozélanďanov" vyberie pre budúcoročné hlasovanie viacero možností vlajky. Výbor bude nominovaný skupinou zákonodarcov zo všetkých politických strán.
     

Premiér Key odhadol, že obe hlasovania budú stáť 26 miliónov novozélandských dolárov (21 miliónov USD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies